Возача аутобуса нема ни за лијека

nezavisne.com
Возача аутобуса нема ни за лијека

Бањалука - Свега 20 возача аутобуса налази се на евиденцији Завода за запошљавање РС.

Од тога их је у Бањалуци пријављено 12, а по један је на бироу у Прњавору, Бијељини, Модричи, Петрову, Костајници, Чајничу, Рудом и Вишеграду.

Дакле, од 63 локалне заједнице у Републици Српској - у њих 54 возача аутобуса нема ни за лијека.

Власници предузећа за превоз путника жале се да не знају шта да раде, јер, како појашњавају, чак ни подстицање људи да се опредијеле за ово занимање не доноси резултате.

“Од тих 20, нема ниједан који хоће да ради. Већина радника је на бироу ради осигурања. Возача је немогуће пронаћи. Ево, ми смо сада кренули у 'производњу' тог кадра, преко Завода за запошљавање, на начин да ће о трошку Завода добити категорију, односно квалификацију за возача. Али, и у таквој ситуацији су нам се у цијелој РС пријавила само 23 човјека”, жали се Момчило Сладоје, члан Извршног одбора Удружења аутопревозника РС.

Упитан због чега је ситуација таква, он каже да прави одговор нема.

“Наравно да су плате у Њемачкој веће, али ти људи су сада на Бироу и немају ништа.  Понудите му да има 1.000 марака и он каже - нећу”, тврди Сладоје, који је и директор “Центротранса” Источно Сарајево.

Са друге стране, судећи по ставу возача, послодавци ће их свијећом тражити, јер ће од Нове године, када очекују олакшице за одлазак према развијеним европским државама, стање бити још горе.

“Ја сада већ имам два преговора са људима из ЕУ да оде 100 мојих колега из Бањалуке. Ми смо на то упозоравали. Радно вријеме овдје је предуго, а плате су прениске. Овдје се, у просјеку, добија нешто више од 500 марака”, истиче Драшко Талијан, предсједник Удружења возача и аутомеханичара градског и приградског превоза путника из Бањалуке.

Он каже да ће путнике код нас, с обзиром на тренд, возити само пензионери.

“Ако грађани РС сматрају да су с њима безбједни, онда бујрум”, рекао је Талијан.

Из података које су “Независним” уступили из Завода за запошљавање РС, број возача аутобуса који трагају за послом у протеклих десет година се вишеструко смањио.

На крају прошлог мјесеца их је, дакле, било свега 20, а у истом мјесецу 2008. године на бироу их је било 123. Сличан тренд се биљежи и када је ријеч о возачима камиона - на бироу их је сада много мање него прије десет година. У тој бранши је, тврде наши саговорници, идентична ситуација.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС, тврди да је прије неколико дана звао Биро у Бањалуци, јер су његовој фирми потребни професионални возачи. Разочарао се.

“На бироу нема ниједног, да му дате жути дукат. Ако се овакав тренд настави, право питање је ко ће код нас возити путнике и робу”, рекао је Грбић за “Независне”.

Број незапослених возача аутобуса:

  • Бањалука                                 12
  • Прњавор                                     1                        
  • Бијељина                                      1                        
  • Модрича                                      1                        
  • Петрово                                      1                          
  • Костајница                                  1                        
  • Чајниче                                      1                        
  • Рудо                                         1                          
  • Вишеград                                    1     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана