Воћари очекују добар род и високу зараду

Анита Јанковић-Речевић
Воћари очекују добар род и високу зараду

Бањалука - Прољећни радови у воћњацима широм Српске у пуном су јеку, а с обзиром на то да је зима била блага воћари очекују да ће на јесен напунити хладњаче сочним плодовима.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истакао је да је захваљујући топлом времену резидба при крају, те да власници засада пуном паром обављају третмане за заштиту од корова, као и прихрану садница минералним ђубривима.

- Већ дуже од мјесец температуре су поприлично високе за ово доба године али многе воћне врсте су се прилагодиле природи и нису исцвјетале прије времена. Очекујемо да ова година буде родна, али мање него лани када је све воће преродило. Приходи у већини воћњака били су као за двије године - рекао је Дојчиновић и додао да ће мањи род значити бољи квалитет.

Он је истакао да је мраз, који је захватио подручје Крајине прије десетак дана, нанио мање штете на садницама крушке и трешње, наглашавајући да су биљне болести за сада заобишле засаде.

На имању воћара Дарка Милошевић из села Тутњевац код Угљевика, гдје се на седам и по хектара узгајају шљиве, трешње, јабуке и крушке, прољећни радови приводе се крају, а бројна стабла већ су у фази цвјетања.

- На подручју Мајевице воће стиже нешто раније тако да смо резидбу завршили прије двадесетак дана. Урадили смо све што смо знали и сада је све у божијим рукама. Очекујемо да род буде оптималан, што је, када је шљива у питању, око 20-25 тона по хектару - рекао је Милошевић. Истиче да је род шљиве лани достизао и до 45 тона по хектару, што није пожељно.

- Усљед превеликог рода долази до ломљења грана, а и квалитет је лошији. Прошлогодишњи род шљиве сам успио извести у Њемачку, али због честих киша у мају и јуну шљива је била киселија него иначе. Надамо се да ће ове године бити више сунца и мање рода, а више зараде - додао је Милошевић.

Пуном паром ових дана раде и малинари, који оцјењују да ће ове сезоне производња црвеног воћа бити далеко мања него претходних година.

- Малинари одустају од производње јер је због ниске откупне цијене у посљедње двије године. Хладњачари су лани за килограм малине давали 1,5 КМ што је апсолутно неприхватљиво, а према њиховој причи боља цијена се не може очекивати ни ове године - рекао је предсједник Удружења малинара са подручја Сребренице, Братунца и Милића “Виламет” Љубиша Алемпић, додајући да ће род и квалитет зависити од временских  услова.

Пуне хладњаче

Драгоја Дојчиновић каже да су хладњаче и складишта пуни воћа од прошле године, те да су цијене на тржишту изузетно ниске.

- У Русију нисмо успјели извести планиране количине воћа, јер је потражња била доста слаба. Руси су имали веома високе критеријуме које нисмо могли испунити и због тога су покушавали оборити цијену која нам није била исплатива - рекао је Дојчиновић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана