Vladika Jovan: U toku velika duhovna i materijalna obnova

Srna
Vladika Jovan: U toku velika duhovna i materijalna obnova

Banjaluka - U Eparhiji pakračko-slavonskoj, postradaloj i u Drugom svjetskom i u proteklom ratu, u toku je velika obnova manastira, prije svega duhovna, a onda i materijalna, ističe Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan.

Vladika Jovan kaže da je najmanje 50 srušenih hramova na području ove, jedne od najstarijih eparhija Pećke patrijaršije, ali da materijalna i kulturna obnova slijede za duhovnom, za šta je najbolji primjer manastir Orahovica, koji polako postaje ono što je u prošlosti bio - duhovno središte zapadne Slavonije. “Mi ovde imamo naš narod kojeg je mnogo manje nego do 1991. godine, a, s druge strane, imamo to veliko dostojanstvo, kulturno i duhovno nasleđeno, koje živi ovde. Dokaz za to je da nam na bogosluženja dolazi sve više ljudi”, naglašava vladika Jovan, koji se na čelu ove eparhije nalazi nepunih pet godina.

Vladika Jovan ističe da su, kada je riječ o obnovi, četiri prioriteta - Pakrac, kao sjedište episkopije, zatim Jasenovac, potom manastir Orahovica.

“Četvrto je i posebno važno rodno mesto blaženopočivšeg patrijarha Pavla - Kućanci, gde je crkva bila razrušena 1992. godine iako je bila daleko od svakog ratišta i linije fronta. Ona je u velikoj obnovi, a ako Bog da ove godine u novembru imaćemo veliko osveštanje obnovljenog hrama”, rekao je vladika Jovan za portal “Srbi.hr”.

Vladika ističe da je važno da manastiri žive - u manastiru u Jasenovcu je pet sestara, u manastir Orahovica došao je otac Pavle, dugogodišnji zamjenik igumana manastira Ostrog, nedavno je obnovljen i manastir Svete Ane gdje se nalazi monahinja Gerasima, koja je dugo živjela u Grčkoj, odlično govori grčki jezik, poje vizantijski i odlučna je da tamo ostane.

Prema riječima vladike, ovih dana je dovedena i struja do manastira Pakra i stvaraju se preduslovi za život u njemu.

Vladika Jovan je pozvao sve koji mogu da pomognu obnovu velikog hrama u Slavonskom Brodu koja je u toku, svetinje osveštane 1988, a srušene 1992. godine.

“Obnova je počela u nizu drugih mesta i nadamo se uskoro novim hramovima”, naglašava vladika Jovan.

Vladika napominje da stradanje ne smije da zasjeni činjenicu da je ova eparhija i kao episkopsko sjedište u Slavoniji od 16. vijeka i da je prije svega proizvela svetost, prvo monaškim životom, ali i ogromnim kulturnim blagom.

“Ovde je najpoznatije, osim nesrećnog i vaskrslog Jasenovca, upravo biblioteka Eparhije ili, kako se ona u starini zvala, Episkopska knjižnica u Pakracu. Ona je druga u svetu po broju ranih južnoslovenskih štampanih knjiga i svetski je čuvena. Noseći sve to, nosimo i ovo stradanje koje se desilo kako u Drugom svetskom ratu, tako i devedesetih godina prošlog veka”, rekao je vladika Jovan.

Episkop pakračko-slavonski napominje da je višedecenijska kulturna politika u Hrvatskoj bila takva da Pakrac nije imao mjesto koje mu pripada.

Vladika Jovan je naglasio da je Pakrac mjesto sa izrazito jakim duhovnim i kulturnim identitetom, koje donosi blagodat i dar svima oko sebe - jedno od onih kakva su Ohrid, Prizren, Cetinje, Sentandreja ili Sremski Karlovci.

Govoreći o čestim revizionističkim stavovima u hrvatskoj javnosti, pogotovo kada je riječ o Jasenovcu, vladika Jovan ističe da u Hrvatskoj postoje pokušaji revizije istorije koji ponekad dobijaju i poluzvanični ton.

“To je jako veliki i provincijalni poduhvat da tako kažem, ali ovih dana je grof Kristof fon Šenbrun, kardinal Beča, jasno stavio do znanja šta normalan svet o tome misli, rekavši da je za Austriju i austrijske biskupe skup na Blajburgu fašistički i da tu nikakva revizija istorije niti pomaže, niti je moguća, niti je prihvatljiva svakome iole normalnom”, kaže vladika Jovan.

Kada je riječ o odnosima Rimokatoličke crkve i SPC, vladika Jovan navodi da je veliki pomak postojanje mješovite komisije /koja bi trebalo da rasvijetli ulogu i odgovornost kardinala Alojzija Stepinca tokom i nakon Drugog svjetskog rata, na osnovu čijih nalaza će Vatikan odlučiti o Stepinčevom proglašenju za sveca/.

“Tu, pre svega mislim na činjenicu da se razgovara o onome što je sporno. Pomak je nastao i u našim međusobnim odnosima i razumevanju do kojih nije bilo teško doći, jeste da nije problem sam Alojzije Stepinac nego uopšte uloga Rimokatoličke crkve u NDH”, rekao je vladika Jovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana