Влада спремила план интервентних набавки

Срна
Влада спремила план интервентних набавки

Влада има спреман План интервентних набавки за сљедећу годину. У случају елементарних непогода или поремећаја на тржишту Влада ће снабдијевати становништво намирницама у маркетима, горивом на пумпама а од пољопривредника широм Српске откупљиваће жито и друге пољопривредне производе - све то по тржишним цијенама, јер више немамо Робне резерве. План интервентних набавки нема оквирну финансијску вриједност.

У случају реализације плана, средства за реализацију плана обезбједиће Министарство финансија. 

Зато било која, оквирна цифра, слажете се било би незахвално да стоји. То може бити у веома великом распону, да ли су то средства од 100 хиљада марака и до неколико милиона и више десетина, ми то не можемо знати, поготово поучени искуством из 2014.године,” рекао је Далибор Панић, помоћник министра за правне послове у Министарству трговине и туризма РС. 

Планом је предвиђена куповина индустријско-прехрамбених и непрехрамбених производа за потребе становништва, роба за потребе привреде и нафте и нафтних деривата. Пакети хране и хигијене подијељени су у четири групе, а садрже основне намирнице и хигијенске потрепштине. Куповаће се од локалних добављача. Спискови добављача су стигли из  већине општина и градова. Тако Лакташи могу рачунати на 78, Требиње 62, Бијељина на чак 81 предузеће. Зворник је саставио списак 61 добављача од повјерења, док Градишка рачуна на осам фирми, три више него ове године. У Челинцу кажу да су им искуства са поплавама била велика школа. 

“Критерији је један, хајде да кажем најосновнији - могућност тог предузећа да у датом момент одговори том задатку. Ишли смо на најјача предузећа која имају и механизацију, а с друге стране, имају одређене залихе потреба које су нам потребне у таквом моменту,” каже Витомир Кузмановић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности. 

Бањалука ће, као и прошле године, у случају потребе моћи да покуца на врата 74 фирме различитих дјелатности. Градоначелник Игор Радојичић, каже да већи проблем представљају непогоде које се догоде у појединим  локалним заједницама. 

“Изражвали смо интерес да ми чак сами имамо неке робне резерве, из простог разлог, деси вам се град на подручју четири мјесне заједнице, Мишин Хан, Пријаковци, Шимићи, Верићи - град нема никаквог грађевинског материјала, цријепа, да било шта може интервенисати. Кад се деси таква елементарна катастрофа морате да водите јавну набавку, па било која јавна набавка, чак и директна, подразумјева одређено вријеме, па ако се извођач, понуђач не јави  вама треба два мјесеца да добијете два квадрата цријепа,” рекао је Радојичић. 

Из дванаест малих и неразвијених општина поручили су Влади и Министарству трговине и туризма да немају добављаче који би им прискочили у помоћ. Те општине ће се ослањати на помоћ комшија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана