Vlada odobrila upis 4.195 brucoša

Milijana Latinović
Vlada odobrila upis 4.195 brucoša

Banjaluka - Na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj u akademskoj 2019/2020. godini biće mjesta za 4.195 redovnih studenata koji se upisuju na prvu godinu prvog ciklusa studija, što je manje u odnosu na prethodnu godinu, ali i na prvobitni plan javnih univerziteta.

Odlučeno je to u petak na sjednici Vlade RS, koja donosi odluku o broju studenata koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike, dok javne visokoškolske ustanove same određuju broj samofinansirajućih, vanrednih i brucoša iz stranih država.

Prema odluci Vlade, na Univerzitetu u Banjaluci biće 2.169 mjesta za redovne studente prve godine prvog ciklusa studija, što je za 21 mjesto manje u odnosu na plan upisa koji je ta visokoškolska ustanova dostavila Vladi. Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu odobren je upis 1.846 brucoša, što je za 71 manje u odnosu na plan te visokoškolske ustanove.

Vlada je odobrila i upis 130 redovnih studenta na Visoku medicinsku školu u Prijedoru i 50 na Visoku školu za turizam i hotelijerstvo u Trebinju.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS naveli su da je ovom odlukom utvrđen manji broj studenata koji će biti upisan u prvu godinu nego prethodne akademske godine.

- Jedan od razloga je to što su javni univerziteti u svojim prijedlozima za upis predvidjeli manji broj studenata nego prošle godine. Uzevši u obzir potrebe tržišta rada, broj upisanih studenata u prvu godinu akademske 2018/19. godine, te broj đaka četvrtog stepena koji ove godine završavaju srednju školu, na određenim studijskim programima smanjili smo broj studenata koji su predložili javni univerziteti - naveli su u ministarstvu.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin kaže za “Glas Srpske” da je ta visokoškolska ustanova realno planirala upisne kvote.

- O broju mjesta koje je resorno ministarstvo smanjilo na fakultetima Univerziteta u Banjaluci nismo još informisani - rekao je Gajanin.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu takođe su istakli da još nisu dobili odluku Vlade o upisnim kvotama.

Vlada Srpske je za akademsku 2018/19. godinu odobrila upis 4.701 redovnog studenta, koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta.

Drugi ciklus

Prema odluci Vlade RS, u prvu godinu drugog ciklusa studija moći će da se upiše 1.152 redovnih studenata. Od tog broja, 667 mjesta čeka redovne studente na Univerzitetu u Banjaluci, a 485 studente na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana