Влада одобрила упис 4.195 бруцоша

Милијана Латиновић
Влада одобрила упис 4.195 бруцоша

Бањалука - На високошколским установама у Републици Српској у академској 2019/2020. години биће мјеста за 4.195 редовних студената који се уписују на прву годину првог циклуса студија, што је мање у односу на претходну годину, али и на првобитни план јавних универзитета.

Одлучено је то у петак на сједници Владе РС, која доноси одлуку о броју студената који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике, док јавне високошколске установе саме одређују број самофинансирајућих, ванредних и бруцоша из страних држава.

Према одлуци Владе, на Универзитету у Бањалуци биће 2.169 мјеста за редовне студенте прве године првог циклуса студија, што је за 21 мјесто мање у односу на план уписа који је та високошколска установа доставила Влади. На Универзитету у Источном Сарајеву одобрен је упис 1.846 бруцоша, што је за 71 мање у односу на план те високошколске установе.

Влада је одобрила и упис 130 редовних студента на Високу медицинску школу у Приједору и 50 на Високу школу за туризам и хотелијерство у Требињу.

У Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС навели су да је овом одлуком утврђен мањи број студената који ће бити уписан у прву годину него претходне академске године.

- Један од разлога је то што су јавни универзитети у својим приједлозима за упис предвидјели мањи број студената него прошле године. Узевши у обзир потребе тржишта рада, број уписаних студената у прву годину академске 2018/19. године, те број ђака четвртог степена који ове године завршавају средњу школу, на одређеним студијским програмима смањили смо број студената који су предложили јавни универзитети - навели су у министарству.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин каже за “Глас Српске” да је та високошколска установа реално планирала уписне квоте.

- О броју мјеста које је ресорно министарство смањило на факултетима Универзитета у Бањалуци нисмо још информисани - рекао је Гајанин.

На Универзитету у Источном Сарајеву такође су истакли да још нису добили одлуку Владе о уписним квотама.

Влада Српске је за академску 2018/19. годину одобрила упис 4.701 редовног студента, који се финансирају и суфинансирају из буџета.

Други циклус

Према одлуци Владе РС, у прву годину другог циклуса студија моћи ће да се упише 1.152 редовних студената. Од тог броја, 667 мјеста чека редовне студенте на Универзитету у Бањалуци, а 485 студенте на Универзитету у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана