Влада РС за Коридор Пет це предлаже хитан поступак експропријације

Агенције
Влада РС за Коридор Пет це предлаже хитан поступак експропријације

Бањалука - Влада Републике Српске затражила је од Народне скупштине да, по хитном поступку, усвоји закон о посебном поступку експропријације, ради изградње Коридора Пет це кроз РС и изградње дионице аутопута “9. јануар”, Бањалука – Добој.

Тврди да постојећи законски оквир у одређеним сегментима успорава реализацију пројекта у предвиђеним роковима.

“То се посебно односи на институт рјешавања имовинско-правних односа, јер је за изградњу аутопута неопходно обезбиједити одговарајуће право на земљишту за трасу аутопута и приступне саобраћајнице и привремено заузимање земљишта које ће бити коришћено током и до завршетка изградње”, навели су из Владе у образложењу тог закона.

Имајући у виду да изградња Коридора Пет це обухвата и дионицу аутопута “9. јануар”, произашла је потреба да се овим законом обухвати и почета дионица аутопута Бањалука - Добој, с приступним саобраћајницама, као и експропријација непокретности потребних за изградњу наведене трасе те утврди да је, осим пројекта изградње Коридора Пет це, та дионица од општег интереса.

У образложењу тог закона се такође тврди да би рјешавање имовинско-правних односа на овим путним правциима, а у складу с роковима утврђеним одредбама важећег Закона о експропријацији, довело до одуговлачења поступка експропријације, а тако и до могућности наступања евентуалне материјалне штете за РС.

Подсјећају да се та изградња финансира кредитним средствима, као и на чињеницу да су према уговору закљученом између инвеститора и извођача радова прописани пенали и други неповољни услови у случају да имовински односи нису ријешени, те с тиме оправдавају хитност у поступку доношења тог закона.

Неопходно је, сматрају у Влади, да се у поступку експропријације пропишу краћи рокови одређених управних процедура у односу на рокове прописане важећим Законом о експропријацији и Законом о општем управном поступку.

У том закону Влада је утврдила и норму на дневном нивоу и то од пет нацрта рјешења поступка експропријације, док је за свако рјешење урађено преко утврђене норме тим законом предвиђена новчана накнада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана