Високе цијене дрва почетком љета

nezavisne.com
Високе цијене дрва почетком љета

Бањалука - Због велике потражње, али и мањка радника у шуми, цијене огревног дрвета већ сада су до десет КМ више у односу на почетак гријне сезоне и зимски период.

Како кажу продавци, купци их константно зову интересујући се за огрев, што је подигло цијене, а додатни проблем им је недостатак радника који би радили у шуми, јер их је, како кажу, за овај посао тешко наћи.

Цијена огревног дрвета у метарицама, која се некад могла наћи за 60 КМ, сада кошта и 80 КМ, а ако се томе дода пилање и цијепање, дрва су ово љето папрено скупа, а грађани страхују да ће до јесени цијена ићи само ка горе.

“Код мене је метар дрва 80 КМ, и то у метарицама, што је скупље за десет КМ него зимус. Разлог томе је то што је оргомна потражња за огрев, а дрва нема. Услови у шуми су повољни у односу на зимски период, али радна снага је скупља и нико неће да ради у шуми. Без обзира на цијену, продаје има”, каже један од продаваца огревног дрвета, који није желио да му откријемо име.

Зора М. из Бањалуке каже да је наручила десет метара дрва, иако су поскупјела, али да не смије чекати јесен, јер се боји да ће цијена бити још већа кад почне хладноћа.

У предузећу “Лана - еџпорт импорт”, које се, између осталог, бави продајом огрева, кажу да још немају у понуди дрва, али да их купци константно зову.

“Палета је зимус била 170 КМ. Сада немамо дрва у понуди, а због потражње очекујемо да ћемо имати већ до краја мјесеца. Међутим, не знамо која ће им бити цијена”, кажу у овом предузећу.

Цијена пелета тренутно је од 300 до 360 КМ, а они који се баве продајом кажу да су се купци “освијестили” и пелет набављају на вријеме, поучени негативним искуством из прошле сезоне, када је због несташице тона пелета достизала и рекордних 600 КМ.

“Ове године људи обезбјеђују дрва на вријеме, јер је пред зиму права несташица и цијене расту. Пелета је тренутно нестало, али биће га ускоро и мислим да ће цијена бити око 330 КМ по тони, а за даље не знам како ће поскупљивати”, каже један од продавача пелета.

Грађани сматрају да је најбоље огрев спремити на љето, када би он требало да је најјефтинији. Међутим, то сада продавци користе да подижу цијене, али страхују да би те цијене пред зиму могле бити и веће.

Из Удружења за заштиту потрошачких права “Реакција” кажу да су потрошачи у недоумици, јер је цијена већа у љетном периоду када се врши спремања огревног дрвета, него зими.

“Све је скупо, и пелет и дрва, али можда је боље не журити с куповином пећи на пелет, јер он зна баш папрено поскупјети. Мислим да је боље користити пећи на дрва, јер је јефтиније, али исто тако захтијева више обавеза”, каже Љиљана К. из Градишке.

Подсјећамо, лани је у јесен због несташице пелет био и до 600 КМ, а годину раније био је испод 300 КМ по тони.

Дрва су лани била 65-75 КМ по метру, док су исцијепана била десетак КМ скупља, а палете су коштале 150-170 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана