Вирус агресивнији, али стање није алармантно

Анита Јанковић-Речевић
Вирус агресивнији, али стање није алармантно

Бањалука - У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС тренутно се лијече 52 особе обољеле од грипа, а љекари истичу да, иако је вирус агресивнији него иначе, нема мјеста паници.

Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Пеђа Ковачевић истакао је да грип погађа популацију сваке године, те да дешавања у овој сезони нису ништа ново.

- Током ове сезоне смо примијетили већи број обољелих са тешким респираторним инфекцијама које су засноване на грипу и истина је да је вирус агресивнији, али сличну ситуацију смо имали и 2009, 2010. и 2015. године, тако да нема мјеста паници - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је 80 одсто пацијената који су преминули од грипа у УКЦ-у боловало од врло тешких болести, најчешће малигних и хроничних обољења која су им обарала имунитет.

- Већина преминулих су старији, а у нашој установи је преминула и болесница у 32. години која је боловала од јетрене инсуфицијенције, тешке и неизљечиве болести. На лијечењу је тренутно и један младић који је 1989. годиште - рекао је Ковачевић и додао да је један од разлога зашто ове сезоне имају повећан број пацијената тај што су преласком у нове просторије значајно побољшани услови за лијечење, па регионалне болнице тешке пацијенте шаљу у УКЦ.

Генерални директор УКЦ РС Владо Ђајић истакао је да су у овој здравственој установи до сада од вируса грипа лијечена укупно 193 пацијента, од којих је 18 преминуло.

- То чини 9,3 одсто, што је испод просјека смртности у много савременијим и значајнијим медицинским центрима у Европи и свијету. Ситуација није алармантна - рекао је Ђајић и додао да ће у петак бити одржан састанак директора свих болница у Српској и министра здравља и социјалне заштите у вези са тренутном ситуацијом.

Начелница Јединице интензивног лијечења Неуролошке клинике у Универзитетском клиничком центру Љубљане Наташа Миливојевић, која је у Српску дошла да обучава љекаре у УКЦ-у, истакла је да је ниво лијечења у бањалучкој здравственој установи врло висок.

- Услови лијечења у Бањалуци и Љубљани су слични. И овдје се користе све расположиве методе - рекла је Миливојевићева и истакла да је вирус грипа и у Љубљани тренутно на врхунцу, те да има доста обољелих.

Према подацима Института за јавно здравство, у РС је од посљедица грипа преминуло 30 пацијената, а од респираторних инфекција и обољења сличних грипу ове сезоне је лијечено више од 58.000 особа.

Услови лијечења

Владо Ђајић је истакао да је пресељењем у нове просторије УКЦ РС добио далеко боље услове за лијечење болесника.

- Број кревета на интензивној њези је са осам повећан на 28, а на располагању имамо и 16 респиратора, за разлику од раније када их је било седам. Једини смо у БиХ који имамо и такозвана вјештачка плућа и ти подаци говоре да пацијентима можемо пружити најбољи могући третман - навео је Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана