Велики искорак у “отапању” дијалога

В. К.
Велики искорак у “отапању” дијалога

Бањалука - Прва верзија општег колективног уговора за запослене у Републици Српској би требало да буде сачињена до данас, а социјални партнери очекују да ће акт, на који се чека три године, ускоро угледати свјетло дана.

Општи колективни уговор престао је да важи након што је почетком 2016. године ступио на снагу нови Закон о раду. Влада Републике Српске је у јуну на посебној сједници донијела привремену одлуку о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику, а након што је у два наврата продужавала важење уговора због немогућности договора социјалних партнера. Из Владе је тада саопштено да ће одлука бити примјењивана до закључења општег колективног уговора.

Посљедњи састанак одржан је у сриједу у сједишту Владе Српске, а потпредсједник Конфедерације синдиката Божо Марић казао је за “Глас Српске” да је идући састанак заказан за 27. фебруар, уз оцјену да је направљен велики искорак у “отапању” социјалног дијалога.

- Вјерујем да ће радници у Српској ускоро добити општи колективни уговор којим треба да буду дефинисана важна питања за раднике као што су слободни дани, годишњи одмори, услови за рад синдиката и друга - рекао је Марић.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић јуче није хтјела да говори о посљедњем састанку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана