Veće plate ili ulica

Dragana Orlović
Veće plate ili ulica

Banjaluka - Predstavnici šest od ukupno osam sindikalnih organizacija koje djeluju pri “Željeznicama RS” održali su u petak polučasovni štrajk upozorenja, sa kojeg su poručili da neće odustati od zahtjeva da im plate u iduća tri mjeseca budu povećane do 12 odsto.

Nezadovoljni željezničari su poručili da neće odustati od borbe za radnička prava, a najavili su i da će pristupiti svim sindikalnim metodama kako bi se za njih izborili.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin rekao je da ponovo štrajkom traže minimalno povećanje plata, koje su, kako kaže, još od 2007. samo umanjivane.

- Idući korak je organizovanje protesta na koje ćemo pozvati sve nezadovoljne radnike u RS. Vrijeme je da svi shvate da više nema onih koji će raditi za crkavicu jer su našli put ka Evropi i tamo masovno odlaze - kazao je Marin.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković kaže da su nezadovoljni zbog toga što uprava tog preduzeća nije ispoštovala prethodni dogovor da im, po osnovu stimulacije, aprilsku i iduće plate do potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora uveća do 12 odsto. Umjesto toga, kaže, povećana je majska plata, i to za šest, osam i deset odsto.

- Usaglasili smo se da stimulacija bude 12 odsto ko prima platu do 500 maraka, a deset odsto za one sa platama do 700 KM - objašnjava Cvjetković.

Nezadovoljni su, dodaje, i time što je pojedinim izvršnim službenicima plata povećana za 30 odsto, kao i dinamikom usaglašavanja o izradi kolektivnog ugovora, od kojeg očekuju da sistematizacijom definiše potrebna radna mjesta u ŽRS.

- Ta radna mjesta treba da se nađu u tabelarnom dijelu kolektivnog ugovora i da se plate određuju prema koeficijentima, kao i da budu usaglašene sa sindikatima - naveo je Cvjetković. Napomenuo je da se štrajku u petak nisu odazvali Sindikat mašinovođa iz Banjaluke i Nezavisni sindikat željezničara RS.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da je razočaran i iznenađen ponašanjem pojedinih sindikata u “Željeznicama RS” koji su održali polučasovni štrajk upozorenja, tražeći povećanje plata. Ocijenio je da to nije stav svih zaposlenih, već pojedinih sindikalnih lidera.

Uprava “Željeznica RS” odlučila je da radnicima uz platu za maj isplati i stimulaciju, imajući u vidu da plate nisu povećavane godinama jer analize rada u prva četiri mjeseca pokazuju prebačaj prihoda i smanjenje rashoda realno planiranih za ovu godinu.

Podrška

Potpredsjednik Konfederacije sindikata RS Božo Marić rekao je da podržavaju sve aktivnosti sindikata u “Željeznicama RS”, koji se bori za što bolji položaj zaposlenih i zaustavljanje odlaska stručnog kadra. Napomenuo je da više od 50 odsto zaposlenih u ŽRS prima najnižu platu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana