Веће плате или улица

Драгана Орловић
Веће плате или улица

Бањалука - Представници шест од укупно осам синдикалних организација које дјелују при “Жељезницама РС” одржали су у петак получасовни штрајк упозорења, са којег су поручили да неће одустати од захтјева да им плате у идућа три мјесеца буду повећане до 12 одсто.

Незадовољни жељезничари су поручили да неће одустати од борбе за радничка права, а најавили су и да ће приступити свим синдикалним методама како би се за њих изборили.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Златко Марин рекао је да поново штрајком траже минимално повећање плата, које су, како каже, још од 2007. само умањиване.

- Идући корак је организовање протеста на које ћемо позвати све незадовољне раднике у РС. Вријеме је да сви схвате да више нема оних који ће радити за цркавицу јер су нашли пут ка Европи и тамо масовно одлазе - казао је Марин.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић каже да су незадовољни због тога што управа тог предузећа није испоштовала претходни договор да им, по основу стимулације, априлску и идуће плате до потписивања општег колективног уговора увећа до 12 одсто. Умјесто тога, каже, повећана је мајска плата, и то за шест, осам и десет одсто.

- Усагласили смо се да стимулација буде 12 одсто ко прима плату до 500 марака, а десет одсто за оне са платама до 700 КМ - објашњава Цвјетковић.

Незадовољни су, додаје, и тиме што је појединим извршним службеницима плата повећана за 30 одсто, као и динамиком усаглашавања о изради колективног уговора, од којег очекују да систематизацијом дефинише потребна радна мјеста у ЖРС.

- Та радна мјеста треба да се нађу у табеларном дијелу колективног уговора и да се плате одређују према коефицијентима, као и да буду усаглашене са синдикатима - навео је Цвјетковић. Напоменуо је да се штрајку у петак нису одазвали Синдикат машиновођа из Бањалуке и Независни синдикат жељезничара РС.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да је разочаран и изненађен понашањем појединих синдиката у “Жељезницама РС” који су одржали получасовни штрајк упозорења, тражећи повећање плата. Оцијенио је да то није став свих запослених, већ појединих синдикалних лидера.

Управа “Жељезница РС” одлучила је да радницима уз плату за мај исплати и стимулацију, имајући у виду да плате нису повећаване годинама јер анализе рада у прва четири мјесеца показују пребачај прихода и смањење расхода реално планираних за ову годину.

Подршка

Потпредсједник Конфедерације синдиката РС Божо Марић рекао је да подржавају све активности синдиката у “Жељезницама РС”, који се бори за што бољи положај запослених и заустављање одласка стручног кадра. Напоменуо је да више од 50 одсто запослених у ЖРС прима најнижу плату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана