Увоз половних возила само са Еуро 5 стандардом

nezavisne.com
Увоз половних возила само са Еуро 5 стандардом

Бањалука - На иницијативу Привредне коморе ФБиХ, Босна и Херцеговина ускоро би могла ограничити увоз половних возила у БиХ на Еуро 5 стандард, а нових возила на Еуро 6.

“Упутили смо захтјев надлежним институцијама за мишљење у вези с хитним увођењем ограничења увоза половних возила која не испуњавају стандарде минимум Еуро 5 норме”, наведено је, између осталог, у одговору Министарства спољне трговине и економских односа БиХ на једно од постављених посланичких питања у парламенту БиХ.

Ова одлука биће донесена јер је на цијелом простору БиХ искључиво због старости возила алармантно стање загађења ваздуха. Наиме, просјечна старост возила која се возе у Босни и Херцеговини премашује 17 година, а испод ЕУ еко-стандарда је више од 50 одсто укупног броја возила.

“Омјер увоза нових и половних возила у БиХ, према подацима из 2015. године, који је 1:11, свједочи да је Босна и Херцеговина повољан амбијент у европским оквирима за увоз половних возила те постепено постаје депонија старих возила који не испуњавају сигурносне и еколошке услове за коришћење у другим земљама и све док су у употреби драматично утичу на квалитет ваздуха”, наводе у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Разлози за увођење Еуро 5 норме

Један од разлога за увођење забране за увоз возила испод Еуро 5 норме је и тај што је Уставни суд Њемачке недавно донио одлуку којом одобрава и даје могућност градовима да забране улазак возилима уколико загађују околину, а већина тих градова припрема се да возилима од Еуро 1 до Еуро 4 стандарда забрани улазак, а у скоријој будућности и Еуро 5. Процјене су да ће око 12 милиона возила бити намијењено извозу из Њемачке како би се на тај начин ријешили возила која су далеко штетнија по околину.

На иницијативу Привредне коморе ФБиХ готово све институције у БиХ су одговориле позитивно, истичући да заштита ваздуха због здравља становништва мора да буде приоритет.

“Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, као надлежан орган у области заштите и побољшања квалитета заштите животне средине, подржава све активности које се спроводе како би се избјегле, спријечиле или смањиле штетне посљедице по животну средину. Реализацијом активности истовремено се постиже и њена заштита, али је примарни циљ заштита здравља становништва”, наводи се у одговору Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију на допис Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана