Ускоро санација три најкритичнија путна правца у Српској

ATV
Ускоро санација три најкритичнија путна правца у Српској

На три најкритичнија путна правца у Републици Српској ускоро би требало да крену радови, у току је издавање грађевинске дозволе за санацију опасних кривина у мјестима Тутњевац, Љубогошта и Пиљагићи. На кривини пута Бањалука-Приједор ријетко када прође седмица дана а да се не деси нека несрећа.

 Зими поледица, љети брза вожња, у сваком случају на крају је исход исти-саобраћајна несреча. Томе најчешће свједоче мјештани Пиљагића који кривину иза мојих леђа неријетко називају Црном тачком Поткозарја. 

Кућа Милована Љевића налази се одмах испод цесте. Каже, није се једном десило да нечији аутомобил заврши у његовом дворишту. 

“Вози се увијек брзо, а најопасније је онда када је киша, по тој брзини а још мокар је и асалт, али и алкохол. Од кад ја знам за то мислим да је преко 20 жртава овдје било”, рекао је Милован Љевић.

Није само цеста у Пиљагићима критична тачка. Таквих у Републици Српској има 28. Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић каже, радиће се на санацији путева како би се избјегле трагедије. 

“На неким мјестима смо додали заштитину ограду, на неким профил путева појачали, а сада су у току активности обиљежавање свих опасних мјеста у РС, формирана је комисија од стране министартсва саобраћаја и веза која ради, спровешће се тендер и обиљежићемо таква мјеста. Све у циљу повећања безбједности саобраћаја, што мање удеса поготово са смрно страдалим и теже повријеђеним”, каже Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

У првих пет мјесеци ове године у Републици Српској забиљежен је мањи број саобраћајних несрећа у односу на исти перио лани. Мањи је број и погинулих, кажу из Агенције за безбједност саобраћаја. Овог љета радићемо на активностима које ће смањити број саобраћајних несрећа, каже директор агенције. 

“Још увијек свака друга саобраћајна несрећа са погинулим лицима и тешко пиовријеђеним је због непрописне и неприлагођене брзине. С тим у вези размотриће се и друге везе и савјет за безбједност саобраћаја даје подршку и одређеној судској пракси у смислу мјера према починиоцима саобраћајних прекршаја као што је одузимањ евозила за најтеже саобр прекшршаје и сматрамо да такве одлуке судова дају резултате”, каже Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја.  

Надамо се да се љето 2018. године неће поновити, кажу из Агенције за безбједност саобраћаја. За само два мјесеца, у јулу и августу, 40 људи погинуло је на путевима Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана