Ускоро исплата заосталих накнада за превоз

ATV
Ускоро исплата заосталих накнада за превоз

Просвјети, полицији, радницима у управи и правосуђу ускоро би могло да отпочне исплаћивање заосталих накнада за превоз још из 2016. године.

Влада се потписивањем Меморандума са четири синдиката обавезала да ће накнаде исплатити у шест рата, чим се измире обавезе из претходног периода. У Синдикату просвјете се надају да ће то бити до краја године. Надају се да проблема неће имати ни запослени у средњим школама, којима се превоз исплаћује из општинског буџета. 

“Нажалост, у овој позицији нису средње школе и институције културе на локалном нивоу, јер оне накнаде за превоз добијају из буџета локалних заједница, али ми имамо постигнуте споразуме са великом већином локалних заједница да средње школе и ове институције добију своју накнаду за превоз путем ребаланса буџета локалних заједница”, каже Драган Гњатић из Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Нешто другачије је са радницима који су исплату накнада за превоз, рођење дјетета, или смрти ужег члана породице затражили посредством Агенције за мирно рјешавање спорова, они ће морати да чекају на одлуке. У синдикату управе кажу да би се неутужене обавезе из претходног меморандума по основу осталих личних примања требале измирити већ уз јулску плату. Не виде разлог да, потом, не отпочне исплата и заосталих накнада за превоз. 

“Оно што је и тада договорено јесте да се реализацијом меморандума крене након што се изврше исплате дуга по основу отпремнина одлазака у пензију, рођења дјетета, смрти ужег члана породице и тако даље”, каже Божо Марић, Синдикат управе Репубике Српске. 

Из Министарства финансија не одговарају колико ће новца из буџета припасти појединачним удружењима. Наводе само да је исплата накнада предвиђена у овој години.

“У Ребалансу буџета за 2018. годину је планиран износ од 8,7 милиона КМ за исплату трошкова превоза на основу одлуке Уставног суда. Ријеч је о средствима која обухватају 2017. и 2018. годину, поручују из Министарства финансија Републике Српске. 

Прије Одлуке Уставног суда, радници који су до посла путовали више од четири километра, а нису користили јавни превоз, добијали су свега пола накнаде трошкова, и то по интерним прописима. Уставни суд Републике Српске закључио је да ти прописи нису били у складу са Законом о раду, Законом о платама запослених у правосуђу Српске, али ни Уставом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана