Универзитет у Бањалуци хрли напријед, у Источном Сарајеву склизнули

А. Ј. Р.
Универзитет у Бањалуци хрли напријед, у Источном Сарајеву склизнули

Бањалука - Универзитет у Бањалуци за само пола године захваљујући унапређењу квалитета и присуству на интернационалним академским дешавањима напредовао је за 153 мјеста на најновијој Вебометрикс ранг-листи свјетских универзитета, док је Универзитет у Источном Сарајеву на љествици назадовао за 2.276 мјеста.

Према подацима ове свјетски признате листе из јула, коју два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета, бањалучки Универзитет је заузео 3.393. позицију у свијету, док се у БиХ нашао на другом мјесту, а испред њега је само Универзитет у Сарајеву. У јануару ове године бањалучки Универзитет је био 3.546. на свјетској ранг-листи и четврти у БиХ, док је годину раније на глобалном нивоу заузимао 4.834. мјесто, а у БиХ тек седмо.

Портпарол бањалучког Универзитета Дарио Станковић каже да је ово јасан показатељ да крупним кораком хрле ка друштву најпрестижнијих свјетских универзитета.

- Руководство Универзитета је предузело мјере да би се повећала видљивост радова наших професора, тако да сви они своје радове потписују не само са факултетским него и са универзитетским и-мејл адресама. То је допринијело бољој видљивости и напредовању на листи - рекао је Станковић.

Други јавни универзитет у Српској не може се похвалити добрим пласманом. На најновијој Вебометрикс листи Универзитет у Источном Сарајеву заузео је 8.462. мјесто, док је прије пола године био на 6.186. позицији.

- Узрок пада је што немамо сређен јединствени веб домен. У поступку смо да све то уредимо и вјерујемо да ће приликом наредног бодовања ствар за нас бити далеко боља - рекао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић.

Вебометрикс приликом креирања ранг-листе у обзир узима колико је неки универзитет присутан на вебу, односно да ли има свој веб домен, подстранице, мултимедијалне фајлове, научне радове и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана