Ujednačiti obaveze vodovodnih preduzeća

Srna
Ujednačiti obaveze vodovodnih preduzeća

Banjaluka - Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je juče da je potrebno riješiti problem različitog tumačenja obaveza pojedinih vodovodnih preduzeća jer neka plaćaju PDV, a druga to ne moraju.

Golićeva, koja je prisustvovala sjednici Upravnog odbora Udruženja “Vodovodi Republike Srpske” u Banjaluci, pojasnila je da pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH različito tumače obaveze vodovodnih preduzeća, te neka moraju plaćati ovaj porez, dok u drugim kontrolama ovih preduzeća, kako na nivou RS, tako i na nivou FBiH, inspektori smatraju da to ne treba.

- Dogovorili smo se da Upravnom odboru UIO BiH uputimo pismo u kojem bismo ukazali na ovaj problem jer pojedini inspektori različito tumače obaveze vodovodnih preduzeća - izjavila je Golićeva nakon sjednice na kojoj je za predsjednika udruženja izabran direktor preduzeća “Vodovod” Banjaluka Zoran Popović.

Golićeva je ocijenila da je dobro što su vodovodna preduzeća preuzela nadležnost nad seoskim vodovodima jer će na ovaj način biti kontrolisana ispravnost vode koju konzumiraju stanovnici seoskih područja.

Popović je izjavio da je plan da u narednom periodu bude unaprijeđen rad svih vodovodnih preduzeća u Republici Srpskoj, uz podršku i pomoć resornih ministarstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana