Уједи инсеката напунили амбуланте

nezavisne.com
Уједи инсеката напунили амбуланте

Бијељина, Градишка - У ово доба године људи су изузетно изложени ризику од уједа инсеката, а посебно крпеља и комараца, што показује повећан број пацијената у домовима здравља у РС, те је потребно правовремено реаговати.

Маја Шешлија-Угринић, специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бијељина, каже да је посебно повећан број угриза крпеља у посљедње двије седмице.

“Само у мојој ординацији било је три до пет вађења крпеља у задње двије седмице. Нажалост, према свим информацијама које добијамо, већина тих крпеља је заражена и носиоци су лајамске болести. Због тога након уједа крпеља прописујемо антибиотску терапију три седмице”, рекла је Шешлија-Угринићева и додала да људи не желе да пију тако дуго антибиотике, али кад сазнају какав је ризик, онда то и прихвате.

Нагласила је да након уједа инсекта никако не треба чешати мјесто убода, јер се тако развија инфекција, те ако се ради о уједу крпеља, не смије се ништа дирати, него треба доћи до прве здравствене установе да крпеља одстрани медицинско особље, које је за то обучено. Она савјетује да се користи заштита за тијело која одбија инсекте.

Соња Ђурић, доктор медицине у Дому здравља Градишка, каже да је доласком топлијег времена повећан број пацијената који се јављају због убода инсеката.

“Опасни по дјецу су убоди пчеле, стршљена, осе, те ујед крпеља, посебно ако је присутан дуже од 24 часа, а дијете не добије антибиотску заштиту против наведене бактерије”, каже Ђурићева.

Она истиче да су најбројнији убоди комараца, али да се пацијенти не јављају због тога, јер су симптоми благи и то је свакодневни проблем свих нас.

“Убоди инсеката генерално нису опасни, али код одређених особа, односно код дјеца која су алергична на убоде појединих инсеката, стање зна бити опасно и угрожава живот. Убоди крпеља знају бити опасни ако је инсект заражен бактеријом из рода Борелиа, које су узрочници лајамске болести”, рекла је Ђурићева.

Бранислав Лолић, педијатар из Бањалуке, каже да угриз или убод може бити веома неугодан, да изазива бол, сврбеж, црвенило и оток.

“Угриз и убод могу узроковати по живот опасне симптоме код алергичних особа, а оне нису превише честе и јављају се код један до три одсто популације”, рекао је Лолић. Он каже да симптоми најчешће трају два-три дана и нису интензивни.

“Ако локална реакција траје више дана и праћена је упалом лимфних судова и чворова, те повишеном температуром, треба размишљати о секундарној инфекцији. Знатно рјеђе се јављају системске реакције, а велики је проблем ако више инсеката одједном уједе”, рекао је Лолић и додао да симптоми зависе од мјеста уједа, те да након уједа мјесто треба хладити водом или ледом те треба извући жаоку тупом страном нокта.

Након краћег хлађења, мјесто уједа потребно је намазати кортикостероидима или антиалергијском кремом, те уколико је било алергијских симптома, обавезно је да се уради алерголошка обрада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана