Udruženje Jasenovac: Diana Budisavljević da dobije spomenik u Beogradu

Udruženje Jasenovac: Diana Budisavljević da dobije spomenik u Beogradu 11.07.2018 21:50 | Srna

Udruženje logoraša i potomaka "Jasenovac" predložilo je da u Beogradu bude podignut spomenik Diani Budisavljević, koja je iz jasenovačkog logora smrti spasila više od 7.500 srpske i jevrejske djece.

Na svečanoj akademiji Udruženja, kojoj su prisustvovali preživjeli iz logora smrti Jasenovac i ambasador Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam, naglašeno je da se pokušaji revizije istorije i Holokausta moraju spriječiti kako se ne bi ponovio.

Počasni predsjednik Udruženja logoraša "Jasenovac" Milinko Čekić izrazio je uvjerenje da će u Beogradu biti podignut spomenik Diani Budisavljević, kao i da će prostor nekadašnjeg logora Staro sajmište, u kojem su tokom Drugog svjetskog rata stradali Srbi, Jevreji i Romi, postati spomen-park.

Ovo udruženje danas je odalo priznanje svima koji su učestvovali u postavljanju izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav" u sjedištu UN u Njujorku.

Čekić je naglasio da je izložba u Njujorku, koja je u januaru organizovana prvi put nakon sedam decenija, imala veliki odjek.

- To je veoma važno s obzirom na situaciju u svetu uopšte, a pogotovo u našem okruženju, gde je problem revizije prošlosti veoma prisutan, kao i problem pojave neofašizma i neonacizma - rekao je Čekić novinarima.

Prema njegovim riječima, izložba u Njujorku je način da se skrene pažnja na pokušaje revizije istorije i pojavu neofašizma, te da se mora voditi računa o tome.

Ambasador Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam rekla je da je logor u Jasenovcu bio okrutno mjesto i vrsta Aušvica na Balkanu.

Ona je napomenula da je današnji skup prilika da se oda počast svim žrtavama Holokausta i istakne da se protiv pokušaja revizije najstrašnijih zločina mora stalno boriti.

Izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" otvorena je krajem januara u Njujorku, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a postavku je otvorio resorni ministar Ivica Dačić.

Izložba predstavlja doprinos očuvanju univerzalnih vrijednosti čovječanstva i globalnih napora UN, sa ciljem sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma, saopšteno je uoči otvaranja.

Glavni cilj izložbe je njegovanje kulture sjećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istrebljenje u Drugom svjetskom ratu.

Diana Budisavljević, Austrijanka udata za srpskog hirurga Julija Budisavljevića, spasila je od sigurne smrti više od 7.500 srpskih djevojčica i dječaka iz koncentracionog logora Jasenovac u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica