Учешће екипе Медицинске школе на Свјетском школском првенству у фудбалу је понос а не скандал

Глас Српске
Учешће екипе Медицинске школе на Свјетском школском првенству у фудбалу је понос а не скандал

​​​Помоћник министра за спорт Републике Српске, Драган Јаћимовић, рекао је данас да женска фудбалска екипа Медицинске школе из Бањалуке легално учествује са Свјетском школском првенству у фудбалу у Београду и да су то одобриле надлежне институције БиХ.

“У складу са закључцима и прописима, наше министарство је тражило одобрење Министарства цивилних послова БиХ за учествовање у раду и манифестацијама под покровитељством Међународне федерације и тај захтјев је ово министарство одобрило 28. септембра 2015. године”, рекао је Јаћимовић на ванредној конференцији за новинаре у Бањалуци поводом тврдњи отправника послова Амбасаде БиХ у Србији Зорана Перковића да је “наступ фудбалерки из Бањалуке у Београду скандал регионалних размјера”.

Јаћимовић је рекао да се у рјешењу, између осталог, наводи да не постоје сметње да ученици и ученице који учествују у систему школског спорта Српске у организацији Министарства породице, омладине и спорта узму учешће у спортским манифестацијама под покровитељством Међународне федерације школског спорта са сједиштем у Белгији.

Јаћимовић је нагласио и да је ово рјешење донесено на основу Закона о спорту у БиХ. Он је навео да су Мале олимпијске игре пројекат које Министарство успјешно реализује већ 15 година и да је захваљујући квалитету и сарадњи са Савезом за школски спорт Србије Република Српска од 2015. године чланица Међународне федерације школског спорта.

Јаћимовић сматра неприхватљивим што су поједини медији у Федерацији БиХ ову причу ставили у негативан контекст и искористили дјецу у дневнополитичке сврхе.

“Министарство подржава развој и популаризацију школског спорта као и сваку могућност да се дјеца са ових простора представљају на свјетским такмичењима јер је то најбољи начин да напредују и да постану порофесионалци. Спортисти Српске су наши најбољи амбасадори и спортом руше све границе”, навео је он.

Упитао је ауторе ових информација зашто су се сад сјетили да проблематизују ову причу која траје већ четири године? Смета ли медијима и јавности у Федерацији што Република Српска поштује прописе БиХ и што је наступ екипе Медицинске школе на свјетском првенству потпуно легалан и одобрен од надлежних институција БиХ?

Представници Министарстван апеловали су на представнике свих медија да прије сензационалистичког приступа новинарству провјере информације које објављују и да не политизују и проблематизују приче у којима су главни актери дјеца која живе у овој земљи, без обзира у ком ентитету.

Јаћимовић је захвалио предсједнику Савеза за школски спорт Србије, Жељку Танасковићу, што годинама помаже да школски спорт Српске буде на свјетској сцени.

Женска Фудбалска екипа Медицинске школе Бањалука наступа на Свјетском школском првенству у фудбалу које је почело 6. априла у Београду.

​​

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана