Убрзано управљање возовима на линији Бањалука-Добој

ATV
Убрзано управљање возовима на линији Бањалука-Добој

Управљање возовима на линији Бањалука - Добој постало је много брже, ефикасније и јефтиније. Захваљујући пројекту модернизације “Жељезница Републике Српске”, један диспечерски центар је сада одговоран за шест станица на овој дионици дугој стотињак километара.

“Много значи пројекат за ефикасност и безбједност саобраћаја, као и јефтиније управљање саобраћајем. Показаће вријеме да је ово кључан корак за модернизацију жељезничког саобраћаја и да је неопходно наставити даље улагати, како у инфраструктуру тако и у возна средства”, каже Драган Савановић, генерални директор “Жељезница Републике Српске”.

Модернизација Жељезница је апсолутни приоритет за Владу, поручила је министарка грађевинарства. Сребренка Голић каже да је Влада свјесна да “Жељезнице Српске” имају застарјелу опрему и возила, што се мора поправити ако желе да иду у корак са жељезницама у региону.

“На овом важном, захтјевном пројекту су у конзорцијуму учествовале и домаће компаније из Републике Српске. Домаћа оператива, заједно са фирмом која је носилац већине активности из Чешке Републике”, каже Сребренка Голић, министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске.

Највећи терет на пројекту је изнијела чешка фирма “АЖД Праг”. Чеси кажу да је пројекат модернизације био велики изазов, али да су све радили по најсавременијим европским стандардима.

“Морам да нагласим да овај пројекат није само пројекат наше фирме, него су на њему учествовали и стручњаци из Републике Српске. Пројекат је био веома комплексан и мене нарочито радује што овдје уводимо у рад најмодернију технологију”, каже Зденек Хрдле, генерални директор “АЖД Праха”.

Пројекат модернизације је коштао 20 милиона евра - и то без нових кредитних задужења, јер су “Жељезнице” уштедиле на ранијим пројектима. Директор “Жељезница” истиче да планирају да модернизују цијелу жељезничку мрежу у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана