У болницама у Српској до три пута краће листе чекања него у региону

Драгана Орловић
У болницама у Српској до три пута краће листе чекања него у региону

Бањалука - Здравствене установе у Српској имају доста краће листе чекања за поједине дијагностичке прегледе него регион, па тако дјеца на магнетну резонанцу са анестезијом, уколико није ријеч о хитним случајевима, чекају до четири мјесеца, док се на тај преглед у Србији и Хрватској стиже за годину.

Показале су ово анализе Фонда здравственог осигурања РС, у којем истичу да је посљедњих година много урађено на поједностављењу процедура и то посебно у области дијагностике и консултативно-специјалистичке заштите. Централизованим заказивањем путем овог фонда, као и укључивањем приватног сектора у здравствени систем знатно је, кажу, скраћено чекање за многе прегледе, а највише за магнетну резонанцу (МР) и компјутеризовану томографију (ЦТ). Некада је за њих било потребно чекати годину, а сада у просјеку до 15 дана, а за поједине прегледе у том пољу РС је много боља од региона.

- У Србији на магнетну резонанцу са анестезијом дјеца, на примјер, чекају до годину, а тако и у Хрватској, док код нас на тај преглед стижу за четири мјесеца уколико није ријеч о хитним случајевима, када одмах буду прегледани - истичу у Фонду здравства.

Нешто дуже чекање је за оне дијагностичке прегледе који се раде само у једној здравственој установи у Српској или ако пацијент инсистира да их обави у одређеној болници, па мора чекати слободан термин.

- На примјер, ЦТ ангиографија се ради само у Универзитетском клиничком центру РС, па се у просјеку на њу чека до 60 дана. И МР спектроскопија доњих екстремитета се ради само у УКЦ РС, а на тај преглед пацијенти чекају у просјеку до 90 дана - кажу у фонду.

Најдуже листе чекања су и даље за ултразвук срца, мамографију, као и за операцију катаракте, али слично је и у региону.

- У Словенији се ултразвук срца чека годину, а нешто дуже на операцију катаракте. Међутим, листе чекања постоје и у развијенијим европским земљама. На примјер, операцију катаракте у Холандији пацијенти чекају 40 дана, а операцију кука у Норвешкој око 150 дана - рекли су у фонду.

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС кажу да пацијенти на операције жучи и киле, на примјер, чекају три мјесеца, док у Служби за неурохирургију термине за операције добијају за десет дана.

- У Клиници за болести уха, грла и носа за акутна стања планиране операције обављамо у року од мјесец, а захвате у Клиници за урологију за седам до 10 дана, док у Клиници за ортопедију и трауматологију нема чекања на операције - рекли су у УКЦ РС.

Додају да се у просјеку за мјесец стиже и на операције у Клиници за гинекологију и акушерство.

- На операције вена и АВ-фистула чека се око мјесец, док се у Центру за дојку на операције чека до мјесец и по - кажу у овој установи, гдје истичу да сви хитни случајеви не чекају термине операција. Тако, ако неки пацијент мора хитно на операцију катаракте, одмах буде примљен, док се “хладни” случајеви заказују у просјеку за око осам мјесеци.

- Кабинет за медикал ретину у коме се раде операције катаракте једини је овог типа у Српској и пацијенти из свих здравствених центара стижу у нашу установу - објашњавају у УКЦ-у.

Вршилац дужности директора Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић каже да и код њих најдуже чекају операцију катаракте методом факоемулзификације због тога што им недостају обучени љекари.

- У плану је да нам дође факохирург из Бањалуке који ће едуковати младе љекаре како бисмо ускоро почели да радимо ове операције - рекао је Марић.

У бијељинској болници “Свети врачеви” кажу да “хладне” оперативне захвате пацијенти не чекају дуже од двије седмице.

- Недостају нам специјалисти анестезиолози са реанимацијом. Тај проблем планирамо да ријешимо по завршетку специјализације нашег доктора - казао је вршилац дужности директора те болнице Синиша Максимовић.

Хитни случајеви

У ФЗО РС напомињу да су обољели од малигних болести приоритет приликом заказивања и по потреби њих на прегледе упућују без чекања. Само је потребно, како истичу у фонду, да им у упутници буде наведено да је ријеч о хитном прегледу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана