U Istočnom Sarajevu odigrana predstava “Žute čizme”

Srna
U Istočnom Sarajevu odigrana predstava “Žute čizme”

Istočno Sarajevo - U Istočnom Novom Sarajevu večeras je odigrana predstava “Žute čizme” Forum teatra, reditelja Anesa Osmića, koja govori o teškoćama sa kojima se u današnjem društvu susreću silovane i zlostavljane osobe, te o posljedicama i traumama u njihovim životima.

Cilj predstave, u kojoj učestvuju mladi glumci iz Bijeljine, Gacka, Istočnog Sarajeva i Sarajeva, jeste da se skrene pažnja javnosti na probleme sa kojima se susreću silovane i zlostavljane osobe.

Predstava je zasnovana na istinitim iskazima žrtava proteklog rata, a nastala je u okviru projekta koji se fokusira na razbijanje stigmatizacije lica koja su preživjela sekusalno nasilje tokom rata.

Projekat sprovodi Populacioni fond UN /UNFPA/ zajedno sa partnerima u 12 lokalnih zajednica u BiH, a podržava ga Vlada Velike Britanije.

Britanski ambasador u BiH Metju Fild istakao je da stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja povećava njihovu patnju, što je velika nepravda i prepreka da ostvare pravdu i prava.

“Moramo uraditi sve kako bi promijenili stav društva o pitanju preživjelih i zločina koje su pretrpjeli. Drago mi je što Ujedinjeno Kraljevstvo podržava mlade umjetnike i aktiviste koji su odlučili da ispričaju priču preživjelih i da pokrenu dijalog u zajednicama o ovom teškom pitanju”, naglasio je Fild.

Predstavnik Populacionog fonda UN Doina Bologa istakla je da je prije nekoliko godina iniciran program borbe protiv stigme za žrtve koje su pretrpjele seksualno nasilje i da se pomogne njihovim porodicama.

“Shvatili smo da je na ovim prostorima važno da se angažuje zajednica i da se promjeni stanje uma u javnom mnjenju”, rekla je Bologa i dodala da su svaki put nakon ove predstave vidjeli značajnu reakciju zajednice.

Ona je naglasila da u predstavi učestvuju mladi koji kroz ovaj način mogu da izraze svoje osjećaje i da uspostave kontakt sa publikom i na taj način pokrenu i rješavaju pitanja seksualnog nasilja.

Prema njenim riječima, sastavni dio predstave je diskusija glumaca i publike s ciljem razbijanja stigme nad žrtvama seksualnog nasilja, te stvaranje međusobnog razumijevanja i poštovanja.

“Radimo na tome da pripremamo sistem da bude u stanju da reaguje i da odgovori na potrebe žrtava”, naglasila je Bologa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana