У БиХ 24 новине и магазина угашени за пет година

nezavisne.com
У БиХ 24 новине и магазина угашени за пет година

Бањалука, Сарајево - У посљедњих пет година затворена су 24 штампана медија, дневне новине и магазини, а разлози томе су вишеструки, стоји у одговору БиХ на упитник Европске комисије.

“Стање у сектору штампе је веома лоше, а постоји мноштво разлога за то почевши од великих политичких притисака на слободно извјештавање, тужби од стране политичара и јавних дужносника и вишеструких новчаних судских пресуда против медија и новинара, па све до високе стопе ПДВ-а”, наводи су у одговору.

Љиљана Зуровац, извршна директорица Савјета за штампу и онлајн медије у БиХ, сматра да су штампани медији у БиХ у лошем стању првенствено због економских притисака.

“Оно што је велики проблем су економски притисци који се манифестују кроз судске тужбе по основу клевете против штампаних медија и неколико штампаних медија је угашено управо због такве врсте притисака и изрицања тих новчаних пенала по основу пресуда које су често врло сумњиво утврђене”, казала је Зуровац за “Независне”.

Према њеним ријечима, ако један медиј има 50 или чак 100 тужби за клевету, онда сам процес, истиче, какав год исход био, угрожава економско стање те редакције.

“'Слободна Босна' је затворена добрим дијелом управо због такве врсте притисака. С друге стране, материјална ситуација у штампи је лоша и због високе стопе ПДВ-а, који би требало да буде, као и у многим другим земљама - нижи од регуларног ПДВ-а, када је штампа у питању”, нагласила је Зуровац.

Навела је да су високе и таксе за увоз папира, боје, као и репроматеријала за штампање.

За лоше стање у штампаним медијима, појашњава она, многи на прво мјесто као кривца стављају онлајн медије, али, према њеним процјенама, онлајн медији ипак нису главни кривац незавидног положаја штампаних.

“Тај процват онлајн медија, колико год они били непрофесионални и непоуздани у односу на штампу, јесте утицао да многи људи више не купују новинска издања, него читају  бесплатне вијести с интернета без обзира каквог су оне садржаја и квалитета, али ипак то није главни разлог лоше ситуације у штампи”, истиче Љиљана Зуровац.

Она наглашава да ће штампа ипак још дуго држати примат.

Навела је да су се, иако су у свијету постојале спекулације о затварању великих штампаних медија, они ипак помало вратили.

“Штампа ће преживјети, само је питање у којој форми и у којем обиму”, сматра она.

Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука, рекао је да од свих медија штампа трпи највеће ударце, а највише економске.

“Неки од разлога су глобалног карактера и огледају се у томе да се све већи број људи окреће интернету и телевизији”, истиче Вукелић и додаје да многи људи сматрају да би информације требало да буду бесплатне.

Нагласио је да се штампа још држи што се тиче интересовања, али да опада куповна моћ становништва, а самим тим и тираж у новинама.

“Оно што сигурно утиче на пад продаје дневне штампе је доступност дневних листова на мјестима гдје се људи највише окупљају, а то су фризерски салони, ресторани и кафићи, гдје људи за цијену једних дневних новина могу да попију кафу и прочитају троје дневних новина. То сигурно за 10 до 20 одсто смањује продају новина”, наглашава Вукелић за “Независне”.

И он је рекао да штампа није ослобођена ПДВ-а, нити је његова стопа смањена, за разлику од других земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана