У Бањалуци за шест мјесеци 133 случаја крађе електричне енергије

Срна
У Бањалуци за шест мјесеци 133 случаја крађе електричне енергије

Бањалука - Предузеће “Електрокрајина” Бањалука је за шест мјесеци ове године открило 133 случаја неовлашћене потрошње електричне енергије у вриједности од 253.433 КМ, речено је Срни у овом предузећу.

Портпарол “Електрокрајине” Предраг Клинцов рекао је Срни да се у овим случајевима тражи асистенција полицијских службеника који праве записник и подносе извјештај о почињеном кривичном дјелу крађе електричне енергије, које се кажњава затвором и новчано.

“Према нашим сазнањима, у току 2017. године поднесена је 81 кривична пријава против несавјесних потрошача”, каже Клинцов.

Клинцов истиче да ово предузеће предузима све законске мјере на сузбијању неовлашћене потрошње електричне енергије, а резултати су видљиви кроз вишегодишњи тренд смањења дистрибутивних губитака.

“Ти губици су на крају прошле године сведени на рекордно ниски послијератни ниво од 12,7 одсто”, навео је Клинцов.

Он наглашава да најефикаснији начин за предупређење и спречавање неовлашћене потрошње представљају инвестиције у реконструкцију дистрибутивне мреже и постављање бројила са даљинским очитавањем потрошње.

“жЕлектрокрајинаж је до сада уградила 32.000 дигиталних бројила, а у наредне три године планира удвостручити тај број, прије свега реализацијом пројекта реконструкције дистрибутивне мреже у вриједности од скоро 30 милиона КМ”, рекао је Клинцов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана