Тужилаштво изузима документацију у Електродистрибуцији Бихаћ због несреће у ХЕ Костела

klix.ba
Тужилаштво изузима документацију у Електродистрибуцији Бихаћ због несреће у ХЕ Костела

Бихаћ - Тужилаштво изузима документацију у Електродистрибуцији Бихаћ због несреће у ХЕ Костела

Обдукцијом тијела Бишћана Сеада Мујића, Елвиса Салихоџића и Адмира Мулића утврђено је да су преминули усљед гушења плиновима приликом ремонта постројења хидроелектране “Уна – Костела” код Бихаћа, потврђено је за klix.ba у МУП-у УСК.

Након што су из Тужилаштва УСК саопштили да је, након прелиминарних истраживања, смрт тројице радника Електропривреде БиХ у хидроелектрани у Костелима највјероватније узрокована отровним плиновима који су доспјели у просторије у којима су се изводили радови, те искључили опцију да је смрт наступила због експлозије, пожара или сличних хемијских реакција услијед којих долази до ослобађања енергије, завршетком обдукције дефинитивно је потврђено да је смрт наступила због удисања отровних плинова.

“Обдукција тијела страдалих завршена је синоћ око 20 сати. Код сва три тијела је утврђено да је смрт наступила гушењем, односно удисањем ЦО2 и плинова из агрегата на којима су они радили”, рекао је Аднан Бегановић, виши инспектор у Управи полиције МУП-а УСК.

Из Тужилаштва су, пак, истакли да су се у току увиђаја фокусирали на утврђивање чињеница из којих би се потврдиле или негирале тврдње да су радови изведени у складу са прописима и техничким правилима о заштитним мјерама на раду, а евентуални пропусти би се могли доводити у везу са наступањем насилне смрт.

“У том правцу тренутно се од Електродистрибуције Бихаћ врши изузимање документације која се односи на прописе из области заштите на раду”, навели су из Тужилаштва.

Осим тројице дугогодишњих радника Електропривреде БиХ који су смртно страдали, у хидроелектрани је повријеђено још седам особа, између осталих и четири медицинска техничара из Службе хитне помоћи који су, услијед спашавања, унесрећених, удисали штетне плинове. Срећом, код свих се ради о лакшим тјелесним повредама, односно проблемима у дишним путевима, изузев једног теже повријеђеног радника Електропривреде чије је стање стабилно.

Поводом трагичне смрти Сеада Мујића, Елвиса Салихоџића и Адмира Мулића, сутра ће у Бихаћу, на дан њихове сахране, бити проглашен Дан жалости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана