Три пацијента у Српској преминула од посљедица акутне респираторне инфекције

Срна
Три пацијента у Српској преминула од посљедица акутне респираторне инфекције

Бањалука - У здравственим установама у Републици Српској три пацијента су преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције, саопштено је из Института за јавно здравство Српске.

Два пацијента, која су била позитивна на вирус грипа А/Х1/пдм09, преминула су у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, док је у Болници Невесиње преминуо пацијент од посљедица тешке акутне респираторне инфекције код којег лабораторијски није утврђен узрочник болести.

Преминули пацијенти били су средњег до старијег животног доба и, осим респираторне инфекције, имали су више коморбидитета хроничних незаразних болести.

Ниједан од преминулих није био вакцинисан против грипа.

Институт за јавно здравство Републике Српске прати епидемиолошку ситуацију у Српској и региону, као и информације Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације.

У саопштењу се подсјећа да је у Републици Српској до 14. јануара пријављено 59 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције.

Од тестираних пацијената, седам је било позитивно на вирус А/Х1/пдм09, док је један позитиван узорак био са примарног нивоа здравствене заштите из групе обољења сличних грипу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана