Трећу шансу за потомство добило 38 парова

Анита Јанковић-Речевић
Трећу шансу за потомство добило 38 парова

Бањалука - За три мјесеца, од када је Фонд здравственог осигурања РС започео финансирање и трећег покушаја вантјелесне оплодње, трећу шансу да постану родитељи добило је 38 парова који бију битку за потомство.

На иницијативу предсједника РС Милорада Додика крајем јула ове године донесена је одлука да поред два процеса вантјелесне оплодње и трећи иде на трошак Фонда.

- За девет мјесеци ове године одобрено је укупно 416 захтјева за финансирање вантјелесне оплодње, од чега се 38 односи на финансирање трећег покушаја. Увођењем још једног поступка Српска се изједначила са Србијом, као и другим развијеним земљама - истакли су у Фонду здравства за “Глас Српске”.

Додали су да РС већ 11 година помаже паровима у поступку вантјелесне оплодње, те да је од 2007. године, када је уведена ова мјера, до 2017. одобрено 3.955 захтјева, за шта је издвојено више од 15 милиона КМ.

- Право на вантјелесну оплодњу могу да остваре сви парови уколико имају доказан стерилитет и ако су у браку или ванбрачној заједници најмање двије године - кажу у Фонду.

Наводе да у цјелости финансирају три поступка вантјелесне женама до 40 година старости, женама од 41. до навршене 42 године финансирају 50 одсто трошкова, док женама старијим од 42 године, ако роде дијете поступком вантјелесне оплодње, у цјелости рефундирају трошкове.

- Новац се директно уплаћује у здравствену установу у којој се спроводи поступак вантјелесне оплодње. За пружање тих услуга имамо закључен уговор са приватном здравственом установом “Медико-С” из Бањалуке, која је једина у Српској у којој се може радити тај поступак. Према подацима којима располаже “Медико-С”, у РС је до сада поступком вантјелесне оплодње рођено 1.111 беба - истакли су у Фонду и појаснили да једна процедура подразумијева терапију, дијагностику и сам поступак оплодње, те да кошта око 5.500 марака.

Додали су да су процедуре за остваривање овог права максимално поједностављене, за разлику од земаља региона гдје парови знатно теже и компликованије добијају новац.

- Парови који се боре са стерилитетом, да би добили средства, треба да имају приједлог за вантјелесну оплодњу од гинеколога из “Медико-С”, те копију вјенчаног листа или овјерену изјаву да дуже од двије године живе у ванбрачној заједници - рекли су у Фонду.

Предсједница требињског Удружења породица са проблемом стерилитета “Бебе” Снежана Мисита каже да је проблем стерилитета у РС, нажалост, све озбиљнији, те да је дугогодишња помоћ Републике паровима веома значајна.  

- Породицама које не могу доћи до зачећа свака помоћ је добродошла, нарочито финансирање трећег покушаја. Одлично је што је 38 парова добило још једну наду за жељно потомство јер џаба нам све ако се дјеца не рађају. Трећи покушај је важан и за парове који већ имају једно дијете, а желе друго, а вантјелесна им је једина могућност - рекла је Мисита за “Глас Српске” и похвалила Фонд здравства јер захтјеве парова реализује великом брзином.

Маја Р. годинама покушава да се оствари у улози мајке, иза ње су већ два покушаја вантјелесне и ускоро се припрема за трећи.

- Супруг и ја смо планирали да се задужимо за трећи покушај, штедјели смо сваки могући динар, а када смо љетос чули да ће држава финансирати и трећи покушај, нашој срећи није било краја. Сада се спокојно припремамо за процедуру и надамо се да ћемо досањати дугогодишњи сан - рекла је ова Бањалучанка. +++

Чување ембриона

У Фонду здравства истичу да од лани финансирају и услуге чувања ембриона на двије године, док су раније ту услугу парови морали сами плаћати.

- Та услуга је за наше осигуранике сада бесплатна у установи “Медико-С”, што је од изузетног значаја за парове, првенствено жене, које не морају, захваљујући залеђивању ембриона, да поново пролазе комплетан процес вантјелесне - истакли су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана