Trasa kroz Bijeljinu važna za cijelu Srpsku

Vedrana Kulaga
Trasa kroz Bijeljinu važna za cijelu Srpsku

Bijeljina - Republika Srpska je započela ozbiljne pripreme u vezi sa gradnjom autoputa od Beograda do Sarajeva, odnosno dionice koja će prolaziti kroz Bijeljinu.

Plan aktivnosti utvrđen je juče u Bijeljini, gdje su se za istim stolom našli predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, kao i predstavnici ministarstava, republičkih institucija, narodni poslanici iz Bijeljine te članovi Gradske uprave.

Ključna tema razgovora bila je najavljena izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo koji prolazi kroz Bijeljinu, a Dodik je poslije sastanka naglasio da je utvrđena trasa tog puta.

Zatražio je opštu podršku lokalne i republičke vlasti i javnosti za taj, kako je rekao, veliki infrastrukturni projekat. Srpska je, kako je naveo, izgradila 120 kilometara autoputa i nastavlja sa tim projektom.

- Pri izboru trase kroz Bijeljinu vodilo se računa o stavovima lokalnog stanovništva, da ne bi bilo negodovanja ili suprotstavljanja izgradnji. Traži se od državnih organa da što prije i na fer način sprovedu postupke izuzimanja zemljišta, a Republika Srpska će donijeti zakon koji će tretirati trasu autoputa - dodao je Dodik.

Uz trasu autoputa, prema njegovim riječima, biće projektovan i gasovod kao dio “Turskog toka”.

- Bijeljina je jedan od strateški važnih gradova i raduje me da postoji dobra saradnja organa - rekao je Dodik.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je za “Glas Srpske” da su dogovoreni konkretni koraci i rokovi da se ovaj važan infrastrukturni projekat bio realizovan u Srpskoj.

- Postignuta je potpuna saglasnost u RS o trasi budućeg autoputa. Najviše vremena smo posvetili utvrđivanju poslova, odnosno ko šta treba da radi i u kojim rokovima kako bismo što prije krenuli u realizaciju. Autoput kroz područje grada Bijeljina je dug 37 kilometara. To je nastavak mreže autoputeva Republike Srpske, a prioritet je veza sa Beogradom - naglasio je Trninić.

Među prvim koracima je, kaže, potpisivanje međudržavnih sporazuma BiH i Srbije kako bi bila definisana lokacija mosta i graničnog prelaza.

- Moraju da budu završeni prostorni plan Bijeljine i pitanja eksproprijacije - zaključio je Trninić.

Mićo Mićić je razgovor sa Dodikom ocijenio kao veoma uspješan i naveo da je dogovoren niz vrlo bitnih pitanja za grad, a jedno od njih je i pomoć pri završetku gasifikacije Bijeljine.

Sastanci

Milorad Dodik se, u okviru posjete Bijeljini, sastao sa Mićom Mićićem te sa odbornicima i funkcionerima SNSD-a, stranke čiji je predsjednik, a koji dolaze iz bijeljinske regije. Nakon sastanka u vezi sa gradnjom autoputa, Dodik je razgovarao u Vladičinom dvoru u Bijeljini sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana