Тјерају их да продају тијело по становима, мотелима и пумпама

nezavisne.com
Тјерају их да продају тијело по становима, мотелима и пумпама

Вашингтон - Жене и дјевојке у БиХ су подвргнуте проституцији која се одвија у приватним становима, мотелима и на бензинским пумпама, наведено је у најновијем извјештају америчког Стејт департмента о трговини људима у свијету, у оквиру којег се налази и одјељак о БиХ.

Како су навели, жртве трговине људима су у прошлој години долазиле из Авганистана, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Шри Ланке, а претходних година из Кубе,  Гамбије, Либије и Србије.

“Маргинализоване групе из ромске популације присиљене су да просе, да се проституишу и подвргнуте су присилном ропству и недобровољном ступању у брачну заједницу. Жртве из БиХ подвргнуте су проституисању и присилном раду у грађевинском сектору у земљама широм Европе, попут Хрватске, Француске, Србије, Словеније и Аустрије”, истакнуто је у извјештају.

Истиче се да су и даље мигранти из Авганистана, Ирана, Ирака и Сирије рањиве групе подвргнуте искориштавању и кријумчарењу, посебно жене и малољетници без пратње одраслих.

Иако, како је истакнуто, БиХ улаже напоре у борби против кријумчарења људи, још не испуњава минимум стандарда кад је у питању ова област.

“Власти и даље нису демонстрирале довољно напора у поређењу с претходним извјештајним периодом. Агенције за спровођење закона немају довољан капацитет и знање, због чега се ова кривична дјела третирају као мањи прекршаји, док судије доносе пресуде које су испод законског минимума за кривична дјела кријумчарења правдајући то олакшавајућим околностима”, истакнуто је у извјештају. 

Ову тврдњу су илустровали једном благом пресудом за навођење на проституцију, уз образложење да је жртва особа склона сексуалним активностима.

“Поддржавни закони у дијелу о подстицању на проституцију омогућили су полицијским агенцијама да дјецу од 14 година третирају као делинквенте који су се добровољно посветили проституисању умјесто да буду третирана као жртве трговине бијелим робљем”, наглашено је у извјештају.

Стејт департмент је донио и неколико препорука које се односе на боље процесуирање ових кривичних дјела, обуку особља које прво долази у додир с жртвама, као и њихову бољу идентификацију. Такође, препоручује се боље финансирање невладиних организација за помоћ жртвама, побољшање сарадње и координације између државних и ентитетских агенција, као и додјељивање особља за радну групу која би се бавила мјерама против кријумчарења.

Према њиховом мишљењу, потребно је стандардизовати процедуре у цијелој земљи, али и интегрисати представнике ромске заједнице у процес доношења одлука у вези са заштитом жртава.

Када се ради о поступању правосудних органа, упозорили су да Тужилаштво БиХ у 2018. години није иницирало ниједну оптужницу против кријумчарења, а Суд БиХ није донио ниједну пресуду. Федерални тужиоци су, како је истакнуто, покренули два поступка, а тамошњи судови су донијели 11 пресуда. Власти РС су, како је истакнуто, покренуле једну истрагу, а тужилаштва су подигла једну оптужницу, док судови нису осудили никога. 

Осим тога, Стејт департмент упозорава да је у протеклом извјештајном периоду дошло до смањења заштите жртвама, те да није било довољно напора у пружању помоћи, склоништа и других мјера према жртвама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана