Талго закаснио на први рођендан

Милијана Латиновић
Талго закаснио на први рођендан

Бањалука - Савремени талго воз, који је прије тачно годину почео да саобраћа на линији Сарајево - Бањалука, јуче је након три и по сата кашњења уз писак сирене стигао на одредиште.

Малобројни путници, иако су путовали знатно дуже него што су очекивали, на перон у Бањалуци ипак нису стигли разочарани, јер су се, како кажу, бар возили у удобним и климатизованим купеима.

Воз је са сарајевске Жељезничке станице кренуо тачно на вријеме, у 6.30 часова и у Добој стигао закаснивши тек четири минута. Путницима који су поранили да модерним возом што прије стигну до одредишта, пут из Добоја до Бањалуке трајао је цијелу вјечност, јер је због проблема на прузи путовање трајало три пута дуже.

За средњошколку из Добоја Валерију Ђурић ово је било прво путовање талго возом.

- На препоруку пријатеља кренула сам возом, јер је вожња много пријатнија од вожње аутобусом. Нажалост, нисам баш имала среће, јер је пут од Добоја до Бањалуке трајао шест сати - рекла је Ђурићева.

Срећна што је ипак стигла на одредиште Сарајка Милена С. казала је да је ово први пут за годину, колико путује на овој релацији, да воз касни сатима.

- За разлику од оних старих и дотрајалих вагона, ови су много удобнији. Имају телевизор, клима-уређаје, што је од тренутка успостављања ове линије била велика новост на нашим пругама. Жалосно је што се у жељезнице не улаже више и што пруге и све остало није осавремењено, па нам се овакве ствари дешавају - казала је Милена и додала да ће већ сутра ујутро талгом кренути назад у Сарајево.

Машиновође које смо јуче затекли у возу само су слегале раменима. Нерадо пристају на разговор и казују да су упркос прописима, као и вољи и жељи да путовање прође у најбољем реду, непредвиђене околности саставни дио њиховог посла.

- Ни ми нисмо срећни што каснимо, али једноставно није све у нашим рукама. Пруге у БиХ су дотрајале и на њима треба радити - рекли су кратко. Поручили су да се у магију путовања талго возом морамо сами увјерити, јер је то нешто што се, упркос свим недаћама, не може ријечима описати.

У “Жељезницама РС” истичу да су за годину продали 15.562 карте за путовање талго возом.

- Увођење ове линије показало се у друштвеном и социјалном погледу веома оправданим, иако би с економске тачке гледишта ситуација могла бити знатно боља, имајући у виду да савремени талго воз повезује два највећа града у Српској и ФБиХ - рекао је директор “Жељезница РС” Драган Савановић и додао да би воз могао ићи брже, али да због дотрајале пруге на подручју ФБиХ нису у могућности да повећају брзину.

Савановић каже да ће у наредном периоду радити на увођењу онлајн куповине карата, што би према његовом мишљењу унаприједило жељезнички саобраћај.

- Недавно је кренуо и талго воз према Приједору и Бихаћу и задовољни смо бројем путника, иако је за неке озбиљније процјене још рано - додао је Савановић.

Талго гарнитуре које саобраћају на релацији Сарајево - Добој - Бањалука у власништву су “Жељезница ФБиХ”.

Цијене карата

Карта на линији Бањалука - Сарајево у једном правцу уз резервацију кошта 26,10 КМ, а повратна 42,20 КМ. За превоз од Бањалуке до Добоја путници морају издвојити 12,40 КМ у једном правцу, а 20,40 КМ за повратну карту. Студенти, новинари, пензионери и путници старији од 60 година могу остварити попуст од 30 одсто, за дјецу од четири до 12 година карте су упола цијене, а за малишане до четири године вожња је бесплатна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана