Сву сировину уступити домаћим предузећима

Анита Јанковић-Речевић
Сву сировину уступити домаћим предузећима

Бањалука - Српска велику развојну шансу може тражити у повећању степена финализације производа од дрвета, а да би ти планови били спроведени у дјело, потребно је сву расположиву сировину уступити домаћим дрвопрерађивачима, који већ дуже вријеме кубуре са недостатком материјала за прераду.

Истакнуто је то у петак у Бањалуци након округлог стола о теми “Односи шумарства и дрвопрераде - стање и перспективе”, који је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Помоћник министра за шумарство и ловство РС Горан Зубић истакао је да је за повећање степена финализације производа од дрвета битно поштовање производних планова како би били избјегнути проблеми у динамици снабдијевања сировином дрвопрерађивачког сектора. Додао је да би било идеално када би испорука текла равномјерно током цијеле године.

- Шумарство је област у којој природни услови, прије свега климатски, диктирају процес производње, тако да имамо извјесне застоје у зимском периоду, што се директно одражава на дрвопрерађиваче који у тим случајевима нису ни равномјерно ни довољно снабдјевени сировином - рекао је Зубић. Он је додао да је сјечиви етат у “Шумама РС” ограничен на два милиона метара кубних те да је веома важно да буду потписани уговори о снабдијевању тачно те количине којом се располаже.

- Циљ је да постојећа сировина буде уговорена са домаћим дрвопрерађивачима и да она, кроз што виши степен финализације, буде прерађена како би била постигнута што већа додатна вриједност, односно да би остварени приход што боље био искоришћен и задржан на просторима Српске - рекао је Зубић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица каже да локалне заједнице желе да што већи проценат шумско дрвних сортимената који су посјечени на њиховој територији буде прерађен код њих, а вишак да буде уступљен сусједним општинама и градовима. Истакао је да је значајно то што су дате гаранције на пет година за квалитетно обезбјеђење сировине за дрвопрерађиваче, додајући да би се могло размишљати и о давању гаранција на још дужи период ради инвеститора.

- Сјечиви етат на подручју Сокоца није довољан да задовољи све постојеће капацитете с обзиром на то да тренутно имамо од 60 до 70 привредних субјеката у нашој општини, која највећим дијелом зависи од производње и прераде шумско дрвних сортимената - рекао је Бјелица. 

Предсједник Извршног одбора Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало истакао је да никада нису били задовољнији односом “Шума РС” према њима јер се први пут у посљедњих 15 година расподјела трупаца врши у складу с успостављеним критеријумима.

- Расподјела трупаца за све дрвопрерађиваче је први пут коректна и транспарентна. Желимо да трупци не буду извожени из РС јер је значајно повећан капацитет наших дрвопрерађивача и сами можемо прерадити сву сировину коју имамо - рекао је Партало.

Смањена дуговања

Милован Бјелица је истакао да су дуговања шумских газдинстава у Српској према локалним заједницама у којима експлоатишу дрво веома мала, те да су дуговања у неким општинама и градовима у потпуности измирена.

- Редовнијој исплати допринио је рад Пореске управе РС, која више не толерише неизмирење обавеза на дужи период - рекао је Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана