Сукоб превозника и власти у Градишци и Броду због комуналне накнаде

nezavisne.com
Сукоб превозника и власти у Градишци и Броду због комуналне накнаде

Градишка, Брод - Возачи камиона који користе граничне прелазе Градишка и Брод незадовољни су јер плаћају комуналну таксу за одржавање стајалишта, која износи 10 марака по возилу. На основу тога, годишње се у буџете ових локалних заједница слије око милион и по КМ.

И док возачи тврде како је у питању класична отимачина новца јер камиони управо у недостатку стајалишта остају на цести или поред магистралног пута, из ових локалних заједница кажу како се тај новац користи за чишћење и санирање оштећења које они направе на локалним улицама.

Према подацима које смо добили, Градишка је по овом основу у прошлој години инкасирала 1.150.645 марака, а општина Брод око 430.000 КМ.

“Комуналне таксе које су увели су класична пљачка возача, јер ни у једној земљи у окружењу таква пракса не постоји, па се питамо зашто то плаћамо, када издвајамо новац за путарине кроз енормно високе регистрације камиона”, каже Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, а уједно и превозник.

Сматра како је прича о одржавању обична фарса јер сви возачи добро знају гдје треба да одлажу смеће и изврше физиолошке потребе, тако да не зна од чега се пут прља па тако ни због чега се чисти.

Појашњава да у случају да неки од возача не плати таксу, може да очекује огромну казну на кућну адресу, а на царинском терминалу неће моћи да оцарини робу.

Камиони Месне индустрије “Бајра” из Травника мјесечно прелазе и по педесет пута, што је свакако знатан новац на мјесечном нивоу, а који се, према њиховим ријечима, даје беспотребно и без праве сврхе.

“Ми смо чак и на суд ишли поводом овога, али смо стално губили. Не знамо коме и зашто иду паре, али нама комунални редари ово наплаћују без опраштања”, поручују из “Бајре”.

Из фирме “Бобана транспорти”, чији камиони такође свакодневно прелазе границу, овај намет су кратко окарактерисали као порез на будале.

Са друге стране, у Одјељењу за комуналне и стамбене послове општине Градишка истичу како је ова комунална услуга донесена у складу са Законом о комуналним дјелатностима, који је прописао да јединица локалне самоуправе може, поред законом наведених, и друге дјелатности одредити као комуналне дјелатности од посебног јавног интереса.

“Прикупљена средства се свакодневно полажу на рачун јавних прихода општине Градишка. Она се троше у сврху одржавања, чишћења, прања и дезинфекције стајалишта и намјенских саобраћајница за моторна возила која прелазе државну границу у Градишци”, кажу у овом одјељењу.

Готово идентичан одговор добили смо у општини Брод, гдје су нам као доказ послали неколико фотографија на којима се виде оштећења саобраћајница, а која су, како тврде, направили камиони.

Борба превозника по овом питању траје годинама уназад, а 2011. су преко Уставног суда РС покушали да оспоре одлуку о комуналној такси коју је усвојила општина Градишка, а што је суд одбио.

Жалили су се како стајалиште не постоји па тако ни основа за његову наплату, док су из општине у своју одбрану казали како камиони стварају гужву и буку у сабраћају, угрожавају безбједност дјеце, због терета оштећују саобраћајнице, те прљају улице јер им цури уље, за чије прање је потребна знатна сума новца.

Суд је у свом образложењу навео како је локална заједница била овлаштена да донесе одлуку којом ће као комуналну дјелатност од посебног друштвеног интереса за ову општину одредити одржавање стајалишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана