Sudbina “Žitoprometa” u rukama sudija

Ljiljana Aleksić
Sudbina “Žitoprometa” u rukama sudija

Bijeljina - Advokatska kancelarija “Stevanović” podnijela je danas u ime 120 radnika Okružnom privrednom sudu u Bijeljini zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u “Žitoprometu”.

Prema riječima pravnog zastupnika radnika “Žitoprometa” Miloša Stevanovića, konačnu odluku o daljoj sudbini ovog nekadašnjeg bijeljinskog giganta, koji trenutno duguje radnicima i dobavljačima oko pet miliona maraka, donijeće sud u narednom periodu.

- Sud će po ispitivanju prethodnih uslova saslušati zakonskog zastupnika preduzeća, te odlučiti da li su ispunjeni uslovi za otvaranje stečaja - naveo je Stevanović na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Bijeljini kojoj su prisustvovali i predstavnici Sindikata “Žitoprometa”.

On je istakao da se prvi put u istoriji Bijeljine dešava da firma koja ima višestruko veću vrijednost u odnosu na svoje dugove mora da ode u stečaj, dodavši da dugovanja prema radnicima iznose oko 1,3 miliona maraka, dok su ukupna dugovanja kompanije oko pet miliona KM.

- Kada se pogleda da imovina “Žitoprometa” iznosi skoro 17 miliona maraka, onda je svima jasno da ovdje problema faktički nije ni bilo. Bio je problem vezano za menadžment, te u donošenju ključnih odluka koje se tiču tržišnog poslovanja ove kompanije, što očigledno većinski vlasnik  Slobodan Pavlović nije umio da procijeni - naveo je Stevanović.

On je istakao da je ovo preduzeće od strateške važnosti za cijelu Srpsku i da je nakon dužih konsultacija donijeta odluka o pokretanju stečajnog postupka.

- O svemu smo obavijestili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je imalo razumijevanja za pokretanje stečajnog postupka. Poljoprivrednici ne treba da brinu jer se svi nadamo da će iz stečajnog postupka izaći jedna zdrava kompanija, te da neće doći do klasične prodaje - rekao je Stevanović.

Istakao je da niko ne želi da ta firma bude “rasparčana” i da bude parcijalno prodavana.

- Ova kompanija u vlasništvu ima jako veliki broj lokala u gradu. Neke od nekretnina će vjerovatno otići u postupku prodaje. Imamo saznanja da su se u proteklom periodu javljali strateški investitori sa konkretnim  ponudama i dokazima da posjeduju više od deset miliona maraka da uđu u ovu firmu i investiraju, ali je iz nama nerazumljivih razloga Pavlović te ponude odbio - rekao je Stevanović.

On je pozvao policiju da čuva imovinu “Žitoprometa” jer radnici sa razlogom strahuju za kapital i imovinu fabrike.

Predsjednik Sindikata u bijeljinskom “Žitoprometu” Dušan Tomić rekao je da su radnici bili prinuđeni na ovu odluku jer je od osnivanja 1961. godine preduzeće dovedeno u najgoru situaciju.

- Svi radnici su jednoglasno donijeli ovu odluku. Mi smo se odlučili na ovaj potez jer većinski vlasnik Slobodan Pavlović više nije htio da kontaktira sa nama. Juče smo razgovarali sa njim i još jednom ukazali na tešku situaciju,  nakon čega nam je rekao: “Radite šta hoćete”. Dugovanja prema radnicima se uvećavaju i već nam duguju za deset mjeseci -  naveo je Tomić. On kaže da je Pavlović već 17 godina većinski vlasnik “Žitoprometa”, te da je 15 godina firma funkcionisala, ali da su u posljednjih nekoliko godina počeli problemi.

- Ja sam mu ukazivao više puta da to tako neće moći da traje. Mi smo zato morali da pokrenemo stečajni postupak jer produžavanje ove agonije  postaje besmisleno - naveo je Tomić. Radnici su uvjereni da će ovaj postupak dovesti do željenih rezultata te da će pogoni ponovo početi da rade na dobrobit svih stanovnika Semberije.

 Mat pozicija

Radnica u “Žitoprometu” Milena Tošković izjavila je da se radnici osjećaju izdano i prevareno.

- Od 240 radnika nas je danas oko 120. U ovom preduzeću rade čitave porodice, a nemamo primanja niti smo osigurani. Mi smo se našli u mat poziciji i jedino što možemo da uradimo je da uđemo u ovaj stečaj jer izbora više nemamo, a smatramo da će se u tom predstečajnom postupku naći neko rješenje - navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana