Суд БиХ преиначио пресуду, Ђакићу шест година више затвора

Срна
Суд БиХ преиначио пресуду, Ђакићу шест година више затвора

Сарајево – Суд БиХ преиначио је првостепену пресуду Менсуру Ђакићу, који је осуђен због ратног злочина против цивилног становништва, са двије на осам година затвора, док је оптужени Бегзад Кајтази ослобођен оптужби.

Вијеће Одјела И за ратне злочине Апелационог одјељења Суда БиХ уважило је жалбу Тужилаштва БиХ, док се жалба браниоца оптуженог Ђакића одбија као неоснована.

“Жалба Тужилаштва Босне и Херцеговине изјављена против ослобађајућег дијела пресуде се одбија као неоснована, па се првостепена пресуда у том дијелу потврђује”, саопштено је из Суда БиХ.

Првостепеном пресудом Суда БиХ Менсур Ђакић проглашен је кривим да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 142. став 1. КЗ СФРЈ у вези са чланом 30. истог закона, због чега је осуђен на казну затвора у трајању од двије године.

Тужилаштво БиХ је поднијело жалбу против провостепене пресуде и то због одлуке о кривичноправној санкцији, као и због погрешно утврђеног чињеничног стања, с приједлогом да Апелационо вијеће уважи жалбу и потпуно укине првостепену пресуду те одреди одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења Суда БиХ.

Ђакићев бранилац је поднио жалбу због битне повреде одредаба кривичног поступка, због повреде кривичног закона, као и погрешно утврђеног чињеничног стања, а све наведено с приједлогом да вијеће Апелационог одјела Суда БиХ уважи жалбу, те првостепену пресуду преиначи и оптуженог ослободи оптужбе или да првостепену пресуду укине и одреди одржавање главног претреса.

Оптужени Бегзад Кајтази ослобођен је од оптужбе за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Ђакића и Кајтазија 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана