Struja skuplja za 4,9 odsto

Veljko Zeljković
Struja skuplja za 4,9 odsto

Trebinje - Cijena električne energije za privredne subjekte u Republici Srpskoj biće u narednom periodu povećana za 4,9 odsto.

Iako je prvobitno bilo predlagano da se ovo povećanje kreće u procentima od 11 do 17 odsto, u zavisnosti od kategorije potrošnje, na jučerašnjem sastanku u Trebinju predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i Uprava “Elektroprivrede Republike Srpske” postigli su dogovor o, kako je saopšteno, “minimalnom povećanju cijene struje za velike potrošače u Srpskoj”.

Iz Privredne komore RS ističu kako bi bili najsrećniji da nije došlo do ovog povećanja, ali i da im je drago što je, ako je već moralo doći do korekcije cijene struje, uvažen njihov i stav privredne zajednice Srpske da ono ne bude u ranije predloženim procentima.

- Vlada Srpske i menadžment “Elektroprivrede” uvažili su naš zahtjev da ono ne bude veće od pet odsto. Međutim, treba reći i da će ono uticati na konkurentnost naše privrede - rekao je za “Glas Srpske” portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Kako je objasnio, problem predstavlja to što je jedna ovakva odluka donesena na početku poslovne godine, što će stvoriti dodatne troškove onim privrednim subjektima koji imaju već potpisane ugovore sa inostranim partnerima.

Sličan stav imaju i u Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske, iz koje su naglasili da bi bilo najbolje da nije došlo do ovog poskupljenja struje, ali i da ne mogu biti nezadovoljni utvrđenim procentom.

- Pet odsto je za nas donekle prihvatljivo i podnošljivo, a pogotovo ako se zna da je bilo predlagano da struja poskupi u procentima koji su se kretali i do 20 odsto - kaže predsjednik ove unije Dragutin Škrebić.

On, ipak, upozorava kako će i ova “minimalna” korekcija cijena imati negativnih efekata, jer će lančano dovesti do rasta cijena drugih proizvoda.

- Tokom ovog razgovara sa predstavnicima vlasti i ERS-a navodili smo kako je tokom prošle godine napravljen ozbiljan napredak. Povećane su plate, smanjeni doprinosi... Sve ove pozitivne stavke mogle bi pasti u vodu ukoliko se i u narednom periodu nastavi sa ovakvim i sličnim poskupljenjima - poručio je Škrebić. 

Subvencije

Premijer Radovan Višković istakao je da je riječ o minimalnom poskupljenju.

Naveo je da će ERS i u narednom periodu u vrlo značajnoj mjeri i dalje kroz cijenu električne energije subvencionisati privredu u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana