Странци воле Српску због природе и хране

Милијана Латиновић
Странци воле Српску због природе и хране

Бањалука - Број туриста који из свих крајева свијета хрле у Републику Српску три пута је већи за двије деценије, а планински и бањски центри, нетакнута природа те традиционалне гастрономске делиције само су мали дио богате домаће понуде.

У Статистичком годишњаку, који је објавио Републички завод за статистику, наведено је да је Српску 1997. године посјетило 108.009 туриста, док је лани тај број износио 344.659. У истом периоду повећан је и број ноћења, па су тако 1997. у РС забиљежена 362.243 ноћења, док су прошле године у хотелима, мотелима и другим смјештајним капацитетима преспавала 794.543 посјетиоца.

Осим туриста из региона, који су најчешћи гости у бањама, на планинама те у еко и етно-центрима, природне љепоте Српске све чешће су незаобилазне дестинације и за становнике Италије, Аустрије, Њемачке, Велике Британије и Турске. Знаменитости РС протеклих неколико година обилазе и становници Индије, Бахреина, Малезије и Бразила. 

У туристичким организацијама широм Српске истичу да су јединствена природа и домаћа храна мамац за стране госте из цијелог свијета, којих је из године у годину све више.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић истиче за “Глас Српске” да је тренд раста броја долазака и ноћења посљедица добре промоције на међународним сајмовима и конференцијама, као и дигиталног маркетинга, који чини скоро 40 одсто укупне промоције туристичке понуде.

- Интересовање за све наше дестинације је огромно. Идуће године бићемо дио програма “Ин џоур поцкет” који је намијењен младима, а у оквиру којег ће бити снимљена три промотивна материјала за наше дестинације, и то за Бањалуку, Требиње, те Фочу и Вишеград. Препознати смо као најатрактивнија дестинација за активан одмор, а то је шанса за привлачење младих - рекла је Јовановићева. 

Захваљујући том програму, додала је она, Туристичка организација имаће на располагању повратне информације гдје су млади боравили, које дестинације су посјетили, у којим манифестацијама су уживали, што је веома важно за креирање нових туристичких производа.

Осим Бањалуке, Требиња и Вишеграда с Андрићградом, који су годинама најпосјећенији градови у Српској, међу бисерима домаћег туризма издвајају се и национални паркови “Козара” и “Сутјеска”, етно-село “Станишићи” и олимпијска љепотица Јахорина.

Директор Националног парка “Сутјеска” Дејан Павловић каже за “Глас Српске” да највише посјетилаца у долину хероја долази из Хрватске.

- Лани смо угостили и брачни пар из Дубаија и госте из Хонгконга. Позитиван тренд је настављен и у 2018. години, за коју могу рећи да нам је најбоља послијератна година, те да биљежимо за 400.000 КМ већи приход од туризма у односу на прошлу годину - рекао је Павловић.

Да је Српска уложила много у развој туризма и да из године у годину биљежи све боље резултате потврђује и податак Туристичке организације РС да су за девет мјесеци ове године од боравишне таксе прикупљена 1,03 милиона марака, што је за 20 одсто више у односу на исти период лани. Процјене су да ће до краја ове године РС имати више од милион ноћења туриста.

Хотели

Нада Јовановић је истакла да упоредо са повећањем броја долазака и ноћења туриста у РС расте и број смјештајних капацитета.

- У Требињу се граде два, а у Бијељини три хотела - рекла је она, истичући да ће Бањалука идуће године постати богатија за међународно брендирани хотел “Courtyard by Marriott”.

*Доласци страних туриста по годинама

ЗЕМЉА         2008.        2017.

Аустрија        3.302         5.959

Холандија      970          2.177

Њемачка        3.296        5.527

Турска            387         15.366

САД                1.076       2.410

Кина               66           2.000

Аустралија     258          980

Израел           206           512

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана