Страх од казне и болести тјера на вакцинацију

Свјетлана Ђуричић
Страх од казне и болести тјера на вакцинацију

Бањалука - Прве казне изречене због невакцинисања дјеце, али и страх од заразних болести натјерали су родитеље у Српској да редовније доводе малишане на имунизацију.

То потврђују подаци Института за јавно здравство Републике Српске, према којима обухват вакцинације дјеце није нижи у односу на 2017. годину, а за поједине вакцине обухват чак и расте.

- Пораст обухвата се биљежи за прву дозу МРП вакцине, са 74 одсто у 2016. години на 84 одсто лани. Значајно је што ниједна регија у Српској нема обухват за МРП вакцину нижи од 80 одсто, док је посматрано по општинама најнижи обухват првом дозом вакцине МРП лани имало Кнежево, односно 48 одсто - истакли су за “Глас Српске” у институту.

Додали су да се значајан пораст обухвата у односу на претходну годину биљежи и код примјене вакцине против дифтерије и тетануса за одрасле, са 77 на 90 одсто.

Према подацима Института за јавно здравство лани је регистрована 271 особа обољела од заразних болести које могу бити спријечене вакцинацијом. 

Високе стопе оболијевања од ових болести забиљежене су 2014, 2015. и 2018. године, чему су, како кажу, посебно допринијеле епидемије морбила, као посљедица невакцинисања дјеце.

И подаци којима располаже здравствена инспекција у Српској показују да се стање у вези са обавезном имунизацијом дјеце поправља. Портпарол Инспектората РС Душанка Макивић казала је да је до сада девет родитеља у Српској условно кажњено због невакцинисања дјеце, а у још пет случајева судови су изрекли новчане казне од по 100 КМ.

- Против 30 родитеља који су изричито одбили вакцинацију инспектори су поднијели захтјеве за покретање прекршајног поступка пред судовима. Против оних који су у међувремену вакцинисали дјецу суд је обуставио поступак - казала је Макивићева те додала да је до сада позвано више од 90 родитеља, од којих се већина одазвала позиву.

Након разговора са инспектором већина родитеља прихватила је вакцинацију, док је одређени број њих тражио додатно вријеме због тренутног здравственог стања дјетета.

- Уколико родитељ или старатељ одбије систематску имунизацију, здравствена установа о томе треба да обавијести здравствену инспекцију. На основу достављених података здравствени инспектори су позивали родитеље да се изјасне да ли и даље одбијају вакцинацију, при чему им се још једном указује на ризик од невакцинисања, као и на предвиђене казне. Новчана казна за родитеља који одбије да вакцинише дијете износи од 100 КМ до 1.000 КМ - рекла је Макивићева, те додала да циљ није кажњавање већ заштита дјеце од болести.

Директор Дома здравља Дервента Мирко Шаран  је казао да се родитељи понашају одговорно и доводе дјецу на вакцинацију.

- Вакцинација у нашој установи иде по плану и није било нежељених реакција на вакцине. Вјероватно је и то разлог доброг одзива родитеља - рекао је Шаран.

Родитељи кажу да, у страху од казни, ипак преломе и одведу дијете на вакцинацију, али да им није свеједно када чују туђа лоша искуства. Александра Л. из Бањалуке каже да је њена двогодишња кћерка дјелимично вакцинисана.

- Због мањих тегоба код дјетета, уз савјетовање са педијатром, одгодили смо вакцинацију, али знам да нас то ускоро чека - рекла је Александра.

У периоду од марта до августа ове године пријављено је 80 обољелих од морбила у Српској, од чега 66 није било вакцинисано, вакцинација је била непотпуна или није било података о њој.

БиХ је према истраживању из 2016. године била на другом мјесту у свијету према стопи неповјерења у вакцинацију, јер је 36 одсто становника изразило сумњу у ефикасност вакцине. То истраживање, које је спроведено у 67 држава, показало је да Французи најмање вјерују у безбједност вакцинације, док је на трећем мјесту Русија.

Роми и мигранти

Институт за јавно здравство прикупља и податке о обухвату вакцинације ромске дјеце, али због њихове велике мобилности немају прецизне податке.

- Роми стално настањени у РС вакцинишу се у домовима здравља. У општинама попут Градишке и Модриче сарадња ове популације је веома добра, док је у другим локалним заједницама обухват на нижем нивоу - казали су у институту, те додали да до сада није било пријава заразних болести код миграната на територији РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана