Стижу вакцине и пацијенти

Д. К.
Стижу вакцине и пацијенти

Бањалука - Већини домова у бањалучкој регији дистрибуисане су бесплатне вакцине против сезонског грипа, док ће до краја седмице бити достављене и осталим здравственим установама у РС, поручили су из Института за јавно здравство РС.

Подсјећају да је за ову сезону набављено 15.000 бесплатних доза намијењених за посебне категорије, док ће комерцијална вакцина коштати 18 марака. У Дому здравља Бијељина кажу да су лани вакцине коштале 22 марке, а ове године су 20 КМ.

- Сваке године у просјеку вакцинишемо 2.000 људи, па смо обезбиједили 1.500 комерцијалних и 1.000 доза за категорије становништва које су ослобођене плаћања - рекао је замјеник директора Дома здравља Бијељина Срђан Мијатовић.

Вакцинација би данас требало да почне у фочанском Дому здравља, а пацијенти који желе да купе вакцину мораће да издвоје 18 марака. И у приједорском Дому здравља данас треба почети вакцинација, и то прво за пацијенте који имају право на бесплатне дозе.

У србачком Дому здравља кажу да вакцинисање грађана у овој установи почиње 22. октобра, а комерцијална вакцина ће коштати 22 марке. Главна сестра Дарија Рауш је нагласила да се већ сада јављају многи заинтересовани пацијенти, нарочито старији.

У градишком Дому здравља, гдје вакцинација почиње 26. октобра, истичу да је обезбијеђено око 600 доза бесплатних вакцина. В.д. директора ове установе Милан Шврака каже да ће вакцинација бити обављана и на теренским пунктовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана