Стиже промјена времена

Срна
Стиже промјена времена

​Бањалука - У Републици Српској и Федерацији БиХ сутра се очекује киша, обилнија на западу и југозападу, а крајем дана снијег, који ће на планинама пасти и до 20 центиметара.

Током наредне ноћи и сутра ујутро слаба киша падаће на југу и у јужним предјелима Сарајевско-романијске регије, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Јаче наоблачење са обилнијим падавинама сутра се очекује на западу и југозападу, гдје ће у пријеподневним часовима пасти између 10 и 20 литара кише по метру квадратном. Током дана падавине ће се проширити на већину предјела.

Уз пад температуре ваздуха у послијеподневним часовима на планинама ће почети да пада снијег, а до вечери ће се сњежне падавине проширити на централне крајеве, па све до крајњег истока, док ће на сјеверу и југу падати киша.

У ноћи између понедјељка и уторка слабог снијега биће и на сјеверу, док ће на планинама у централним крајевима доћи до формирања новог сњежног покривача. Очекује се да падне између пет и 10 центиметара, а негдје и до 20 центиметара.

Први дио дана вјетар ће на западу да слабити и окренуће на сјеверне предјеле, док ће на југу и истоку и у планинама дувати јак југозападни, на ударе веома јак и олујни.

Послије подне у свим предјелима очекује се умјерен западни и сјеверозападни вјетар, који ће јачати према вечери, док ће на југу дувати јака бура.

Током наредне ноћи биће релативно топло, посебно на сјеверу и западу, чак до 10 степени Целзијусових, док ће јутарња температура ваздуха бити од два до седам, а у вишим предјелима и на планинама око минус два степена.

Дневна температура ваздуха неће се пуно мијењати од јутарње, али ће послије подне опасти, па ће бити од један до четири, на планинама до минус три степена Целзијусова.

На подручју Бањалуке биће обилнијих падавина, од 10 до 20 литара по метру квадратном, које ће постепено слабити. Поподне и увече ће са слабијом кишом постојати услови за сусњежицу и снијег, којег ће бити на брдима и у планинским предјелима.

Вјетар југозападног смјера ће током ноћи имати веома јаке ударе, у вишим предјелима и олујне ударима.

За наредне дане метеоролози су најавили падавине и хладније вријеме. У уторак, 12. фебруара, слабог снијега биће ујутро у централним крајевима и мјестимично на сјеверозападу, а у Посавини и Семберији падаће слаба киша. Током дана у већини предјела промјењиво до претежно облачно, па и са сунчаним интервалима. Највиша дневна температура ваздуха од један до шест, у планинама око минус четири степена.

Слично вријеме очекује се у сриједу и четвртак, 13. и 14. фебруара. Углавном ће у централним крајевима и на сјеверу мјестимично падати слаб снијег, али ће бити и сунчаних интервала. Највиша дневна од минус један до три, на југу око пет, у планинама око минус пет степени Целзијусових.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, данас преовладава претежно облачно вријеме.

Бањалука је данас била најтоплија са 13 степени, колико је измјерено у 13.00 часова. У Требињу, Рибнику, Крупи на Уни, Бихаћу и Градачцу било је 12, у Бијељини и Тузли 11, у Мркоњић Граду, Фочи и Сарајеву 10, у Добоју, Брчком, Билећи, Сребреници, Бугојну, Грудама и Широком Бријегу девет, у Приједору, Зворнику и Мостару осам, на Сокоцу, на Мраковици и у Новом Граду седам, на Хан Пијеску, у Вишеграду, Српцу и Ливну шест, у Рудом и Гацку пет, у Калиновику четири, на Чемерну три и најхладније на Бјелашници минус три степена Целзијусова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана