Стиже помоћ дјеци са потешкоћама у кретању

М. Латиновић, А. Јанковић-Речевић
Стиже помоћ дјеци са потешкоћама у кретању

Бањалука - Мисија традиционалне хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” ове године је куповина уређаја који ће помоћи малишанима са потешкоћама у кретању, а подршку остварењу тог циља разним перформансима пружиће млади таленти из цијеле Српске.

Новац прикупљен на деветој по реду донаторској вечери која ће, под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић, бити одржана 23. децембра у Банском двору Културном центру у Бањалуци, намијењен је за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања. Партнери предсједнице у овогодишњој акцији су талентована дјеца и млади из свих крајева РС, а посебна симболика је то што ће донаторско вече бити одржано на празник Дјетињци. План организатора је да и у идућим годинама та традиција буде настављена.

- У Српској годишње од 150 до 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз коришћење роботике, а такав савремени третман тренутно не могу добити ни у РС ни у Србији - навели су у Кабинету предсједнице РС.

Додали су да је директан ефекат примјене савремене роботике знатно бољи исход рехабилитације и подизање квалитета живота дјеце са дијагнозама церебралне парализе, спине бифиде, те повредама главе и кичмене мождине.

Атмосферу у хладној децембарској ноћи покушаће да, између осталих, загрије тридесетак дјечака и дјевојчица окупљених у оркестру Основне школе “Алекса Шантић” из Угљевика.

- Веома смо почаствовани што нас је предсједница Републике позвала и што смо добили прилику да дамо свој допринос у тако великој и важној хуманитарној акцији. Свирали смо на безброј хуманитарних концерата, али вјерујем да ће овај имати посебну чар јер је и његова мисија посебна, а то је помоћ најмлађима - рекао је вођа оркестра Славко Николић.

Помоћница директора за медицинске послове Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” Сњежана Бурсаћ истиче да родитељи дјеце која имају потешкоће у кретању издвајају знатан новац за третмане рехабилитације у приватној клиници у Хрватској.

- Уређаје за роботски асистирану рехабилитацију у јавним здравственим установама у овом моменту посједује само Институт “Соча” у Словенији и набавком те опреме завод “Др Мирослав Зотовић” би постао друга установа у региону која га има, што би био значајан искорак у квалитету услуге у нашем здравственом систему - рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да ће купљена опрема остати унутар здравственог система РС, те ће на тај начин бити доступна свим осигураницима у склопу редовних услуга овог завода.

Хуманитарни број

У оквиру хуманитарне акције од јуче је активан “м:тел” хуманитарни број 1411. Позивом на овај број сви који желе до Божића 2019. године могу донирати марку, а током донаторске вечери биће у прилици да разговарају са неким од познатих личности које подржавају акцију. Из Кабинета предсједнице су истакли да је за уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија РС отворило рачун посебних намјена “С љубављу храбрим срцима” број 571-010-00002700-15 у Комерцијалној банци Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана