Станодавци праве бизнис од мигрантске кризе

nezavisne.com
Станодавци праве бизнис од мигрантске кризе

​Бихаћ - Велики број миграната на подручју Унско-санског кантона још борави у приватном смјештају, што полицији представља велики проблем, изјавио је полицијски комесар УСК Мујо Коричић.

“Питање је да ли сви ми заиста желимо да се мигрантска криза стави под пуну контролу, с обзиром на то да један број грађана покушава остварити профит од цјелокупне ситуације”, казао је Коричић.

Према његовим ријечима, повећање броја миграната у овдашњим прихватним центрима резултат је тога да велики број њих плаћа боравак у приватном смјештају, а када то нису у стању долазе у поменуте центре. У четири центра за мигранте на подручју Унско-санског кантона тренутно борави преко 4.000 страних држављана, иако су капацитети предвиђени за 3.200 особа.

Такођер, проблем је што значајан број њих борави и у приватном смјештају на подручју Бихаћа и Велике Кладуше. Према извјештају Кантоналне управе за инспекцијске послове УСК, у протеклих неколико мјесеци инспектори су обавили око 150 контрола приватних објеката и том приликом су у њима затечена 804 мигранта.

Кантонални инспектор Садик Алагић каже како је током тих активности наплаћено 18.000 марака од издатих прекршајних налога.

“Међутим, проблем је у томе што ми у ствари контролишемо да ли изнајмљивачи имају дозволе за такву дјелатност, а не коме изнајмљују кревете. Они их могу издавати коме год желе па и мигрантима ако они имају уредне пријаве. Једноставно, такви су законски прописи”, каже Алагић.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић истиче како је Унско-сански кантон специфичан по томе што су проблеми с мигрантима препуштени на рјешавање локалним и кантоналним властима.

“Криза с мигрантима није само код нас, већ и у другим земљама, али тамо држава рјешава те проблеме. Код нас је то спало на кантон, премијера, комесара, градоначелнике и начелнике, иако ми немамо никакве законске и уставне надлежности нити ресурсе да се носимо с овим проблемом”, казао је Фазлић.

Иначе, средином ове седмице истиче рок од десет дана који је Влада УСК дала Министарству сигурности да преузме управљање овдашњим прихватним центрима за мигранте. Уколико се то не догоди, запријетили су њиховом депортацијом у Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана