“Стан на дан” напушта сиву зону

Свјетлана Ђуричић
“Стан на дан” напушта сиву зону

Бањалука, Требиње - Да би стали у крај нелегалном издавању по принципу “стан на дан” инспектори су појачали контроле, а све више станодаваца, махом из Бањалуке и Требиња, у страху од казни одлучили су да озаконе ову дјелатност.

Према подацима Инспектората РС, инспектори су протекли мјесец контролисали 57 субјеката на подручју Требиња.

- Након контроле, 17 субјеката се регистровало, док је за 40 субјеката остављен рок да то учине. Десет субјеката је уклонило с оглашивача понуде о пружању услуга, док у једном случају број наведен у огласу није био активан и није ни могуће резервисати апартман. Појачане су контроле и на подручју Бањалуке, гдје су лица која пружају ове услуге увидјела бенефите легалног рада, па је око 70 одсто њих регистровало рад или је у процесу регистрације, док се мањи број изјаснио да одустаје од изнајмљивања - рекла је портпаролка Инспектората РС Душанка Макивић.

Директор Туристичке организације Требиња Марко Радић каже да је за мјесец у овом граду регистровано 30 смјештајних капацитета, односно око 150 кревета.

- Да бисмо стимулисали све оне који региструју приватни смјештај, спровели смо акцију додјеле ваучера у вриједности од 200 до 400 КМ за куповину опреме за станове - каже Радић. Додао је да је задовољан одзивом те да је до сада на подручју града регистровано око 1.000 кревета. 

У Туристичкој организацији Бањалука рекли су да су закључили 24 уговора о пружању услуга у којима је ТОБЛ посредник.

- Свакодневно се јављају заинтересовани. Власник стана се може регистровати као привредно друштво, да обавља дјелатност као предузетник, у виду основног и допунског занимања, те као физичко лице - објаснили су у ТОБЛ-у и додали да, према уговору о посредовању, онај ко региструје дјелатност “стан на дан” добија и могућност својеврсне препоруке од ТОБЛ-а.

Краткорочно изнајмљивање станова посљедњих година постало је један од популарнијих и најлакших начина зараде широм РС, а разлог због којег се све чешће на те варијанте одлучују страни, али и домаћи, туристи су драстично ниже цијене него у хотелима. Цијена “стана на дан” креће се, у зависности од локације и опремљености, од 30 до 80 КМ, а у цијену су укључени и режије, паркинг, чиста постељина и пешкири.

Огласи

Тржишни инспектори изнајмљивање станова контролишу на основу информација које им доставе други органи, као и путем реклама на интернет страницама и огласима о издавању апартмана и соба по принципу “стан на дан”. Инспекција контактира закуподавце, позива их да се изјасне на наводе из огласа и обавља контроле на лицу мјеста.

- Циљ инспекције није кажњавање, већ регистрација и легализација субјеката, односно увођење њиховог пословања у законске оквире - каже Душанка Макивић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана