Шта доноси нови правилник о возачкој дозволи у БиХ?

nezavisne.com
Шта доноси нови правилник о возачкој дозволи у БиХ?

​Бањалука, Сарајево - Будете ли се обучавали за вожњу и положили возачки испит у возилу с аутоматским мјењачем, за волан аутомобила с мануелним мјењачем нећете смјети сједати.

Полицајцу ће, када вас заустави, лако бити да утврди врсту мјењача на аутомобилу у којем сте прешли пут од полазника до возача.

“Лицу које је оспособљавање и испит за возача обављало на возилу с аутоматским мјењачем се у возачкој дозволи, у рубрици напомена, уноси израз 'аутоматски пренос'“, наведено је у Правилнику о возачкој дозволи, који је објављен у “Службеном гласнику БиХ”.

Правилник, који је јуче ступио на снагу, доноси још неколико новина. На примјер, закон је већ прописао да возачу Б категорије, који тај статус има до двије године, четири казнена бода одузимају возачку дозволу, а правилник је сада прописао и процедуру за добијање нове.

“Такав возач полагаће испочетка, али му се признаје ранија обука”, појашњава извор “Независних”.

Како је “Независним” потврђено из Министарства комуникација и транспорта БиХ, Правилник о возачкој дозволи донијели су у сарадњи с надлежним ентитетским и кантоналним органима за унутрашње послове и надлежним органом за унутрашње послове Брчко дистрикта.

“Овим правилником прописују се облик, изглед и садржај обрасца возачке дозволе, поступак и начин издавања возачке дозволе, замјена возачке дозволе и стране возачке дозволе, поништавање возачке дозволе, те начин вођења евиденције о возачким дозволама”, појашњавају из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Како додају, овим правилником прецизиран је и поступак замјене иностране возачке дозволе. Поједностављене су административне процедуре које су биле на снази, те је прописан рок до када се након положеног испита за возача треба предати захтјев за издавање возачке дозволе.

Увидом у правилник установили смо да, након што добијете увјерење да сте положили возачки испит, имате до три мјесеца рока да предате захтјев за издавање возачке дозволе.

У новом Правилнику о возачкој дозволи постоји још једна новина. Наиме, возач који из вјерских разлога или по народним обичајима носи шешир, капу или мараму, може се с њима фотографисати за возачку дозволу, али само на начин да карактеристике лица од почетка браде до врха чела, као и обје ивице лица, морају бити јасно приказани.

Овим правилником престаје примјена ранијег правилника из 2007, те његових измјена и допуна из 2015. године, а који ово питање нису јасно дефинисали.

“Особе које из вјерских разлога или према народним обичајима носе шешир, капу или мараму могу се фотографирати са шеширом, капом или марамом, с тим што чело не смије бити прекривено”, писало је у правилнику из 2007. године, док начин фотографисања возача није третиран измјенама из 2015. године.

Новим правилником прописано је и да је возач, при подношењу захтјева за возачку дозволу, дужан да се поново фотографише уколико се утврди да је дошло до измјене његовог или њеног лика у односу на фотографију која је у евиденцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана