Српска корак ближе ка трансплантацији органа

М. Л.
Српска корак ближе ка трансплантацији органа

Бањалука - Мукама пацијената у РС којима је нови орган једина шанса за оздрављење ускоро би могао доћи крај, јер је Српска корак ближе оснивању координационог центра за трансплантацију.

У посљедњем броју “Службеног гласника РС” објављено је рјешење о именовању пет чланова радне групе за успостављање овог центра.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС наводе да је оснивање овог центра веома сложен посао, имајући у виду комплексност поступка трансплантације органа са умрлог донора, али и потребе ангажовања већег броја стручњака из ове области.

- Задатак координационог центра био би сакупљање, обрада и размјена података значајних за трансплантацију са свим здравственим установама у окружењу у којима се ради трансплантација. Неопходан је непрекидан рад службе, 24 часа дневно, седам дана у недјељи - истакли су у министарству.

Навели су да ће центар водити и базу података о примаоцима органа, као и о онима који се противе даривању органа послије смрти, те јединствену листу чекања за уграђивање по реду хитности, а на основу клиничких индикација пацијената.

У Српској су до сада рађене трансплантације бубрега искључиво са живог донора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана