Срчани болесници очајни због несташице лијека који спречава згрушавање крви

nezavisne.com
Срчани болесници очајни због несташице лијека који спречава згрушавање крви

Бањалука - У апотекама у Бањалуци не може се наћи лијек фарин, који спречава згрушавање крви, а који углавном користе срчани болесници.

“Била сам у пет апотека у центру града и ни у једној немају овај лијек, који користим откад су ми уграђени вјештачки срчани залисци”, рекла је Диана Т. из Бањалуке, која користи фарин и због атријалне фибрилације, односно поремећаја срчаног ритма.

Истиче да њен живот буквално зависи од тог лијека, који мора да пије сваки дан. Додаје да су јој на Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње, у Београду, гдје је оперисана, рекли да у њеном случају не постоји адекватна замјена за овај антикоагуланс.

“Рекли су ми да за спречавање згрушавања крви искључиво морам узимати фарин”, прича она.

Додаје да ће покушати наћи овај лијек у апотекама у Градишци или Лакташима, као што су јој препоручили у бањалучким апотекама.

Хематолози су потврдили да би недостатак фарина у бањалучким апотекама, који производи компанија “Галеника” из Београда, могао довести до озбиљних посљедица по здравље обољелих.

Фарин је антикоагуланс, који се углавном примјењује у кардиологији и васкуларној медицини, а пропуштање терапије овим лијеком може довести до здравствених компликација опасних по живот.

“Немамо га више у понуди и проблем је у набавци. За сада га не можемо набавити. Овај лијек нема замјену”, каже Маја С., фармацеут у једној бањалучкој апотеци.

Додаје да постоји лијек са сличним дјеловањем који се зове синтром, али да га пацијенти могу узети искључиво ако им то препоручи и одобри љекар.

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ кажу да фарин нема регистровану паралелу - исти лијек другог произвођача, те да им до сада нико није пријавио дефицит тог лијека.

Хематолог Сандра Хотић-Лазаревић истиче да је овај лијек изузетно важан за болеснике, јер спречава згрушавање крви и настанак тромбозе.

“Пацијенти могу узети други сличан лијек синтром, али само након консултације с љекаром”, рекла је Хотић-Лазаревићева.

Упозорава да код болесника који користе фарин неузимање овога лијека може довести до разних компликација, што зависи од личних индикатора, али да некима то може бити витално угрожавајуће.

“Најтеже компликације су мождани удар и плућна тромбоемболија те може довести до разних тромбоза екстремитета”, објаснила је Хотић-Лазаревићева.

У врло ријетким ситуацијама или случајевима се деси да или нема оба лијека или пацијент не може користити други сличан лијек.

“Тада пацијенти морају примати хепарин ињекције”, каже она.

Драган Унчанин, предсједник Удружења кардиолога РС, упозорава да пацијенти треба на вријеме да траже алтернативу и да не чекају с тражењем лијека до момента када попију сву терапију, а ако се то ипак деси, углавном треба да га потраже у региону.

Из “Галенике” јуче до закључења овог текста нисмо добили одговор на питање због чега је дошло до проблема у набавци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана