Srbi u Bosanskom Petrovcu pale svijeće za ubijene, Bošnjaci slave “slobodu”

Milijana Latinović
Srbi u Bosanskom Petrovcu pale svijeće za ubijene, Bošnjaci slave “slobodu”

Bosanski Petrovac - Porodice 293 mučki ubijenih Srba u operaciji “Sana 95” upaliće danas svijeće za najmilije u hramu Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu, gdje će prvi put nakon rata biti služen parastos za stradale civile, dok će samo stotinak metara od njih Bošnjaci slaviti dan “oslobođenja” grada.

Zločinačku operaciju koja je trajala od 13. septembra do 12. oktobra 1995. godine predvodio je komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, koga sumnjiče za ratne zločine na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni. On je hapšen u aprilu ove godine, ali je pušten da se brani sa slobode, a optužnica još nije podignuta. O zločinima nad Srbima svjedoči veliki broj snimaka, a posebno su upečatljivi oni na kojima Dudaković naređuje da bude spaljeno sve što je srpsko. U četiri zapadnokrajiške opštine tog septembra ubijena su 293 civila. Najmlađa žrtva bila je devetogodišnja djevojčica iz Sanskog Mosta, dok je najstarija žrtva bila iz Bosanskog Petrovca i imala 99 godina.

S ciljem da otrgnu od zaborava uspomenu na ubijene, prvi put nakon rata danas u 17 časova biće služen centralni parastos za sve ubijene Srbe sa područja ovih opština. Parastos će služiti sveštenici Eparhije bihaćko-petrovačke, uz blagoslov episkopa Sergija.

Predsjednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić ističe da je 14. septembar datum krvlju ispisan u istoriji srpskog naroda ove opštine te da ne može i ne smije nikada biti zaboravljen.

- Na ovaj način želimo da odamo počast nevino stradalim žrtvama i skrenemo pažnju na neprimjereno obilježavanje takozvanog dana oslobođenja opštine jer su Srbi većinsko stanovništvo i ovaj dan za nas je dan sjećanja na patnju koju smo preživjeli tokom egzodusa. Bošnjaci su ove godine najavili slavlje dva dana, što će sigurno biti iskorišćeno i u predizbornu svrhu. Ne bi me čudilo da Dudaković i ove godine bude njihov gost - rekao je Prošić.

Dodao je da se Srbi, kojih na području ove opštine ima oko 4.500, zalažu za “brisanje” svih datuma u septembru koji na bilo koji način podsjećaju na tešku prošlost.

- Želimo da septembar bude proglašen mjesecom mira i tolerancije. Da bismo se izborili za to, potrebna nam je dvotrećinska većina u lokalnom parlamentu. Međutim, odbornici iz reda Bošnjaka na to ne pristaju, već otvoreno pružaju podršku Dudakoviću - rekao je Prošić.

Član Udruženja istoričara RS “Milorad Ekmečić” Boško Branković kaže da se danas srpski narod sjeća svojih najmilijih koji su nevino stradali u ratnom vihoru samo zato jer su bili Srbi.

- Uvjeren sam da ćemo dostojanstveno obilježiti dan sjećanja na stradale i poslati poruku svima da srpski narod nije i nikada neće zaboraviti šta mu se desilo i da još čekamo pravdu. Nadam se da ove godine nećemo doživjeti da sa proslave takozvanog dana oslobođenja, kao lani, odjekuju pjesme koje pozivaju na ponovno ubijanje Srba - rekao je Branković i pozvao sve Petrovčane, ma gdje bili, da dođu i pomole se za duše stradalnika. On je kazao da se Srbi u Unsko-sanskom kantonu, kojem pripada i Bosanski Petrovac, bez svojih predstavnika na kantonalnom nivou veoma teško mogu izboriti za prava, pa i ukidanje proslave 14. septembra.

Načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić kaže da je za njega 14. septembar dan slobode za sve građane.

- Udruženje koje organizuje proslavu nije ni pozvalo mene kao načelnika da se obratim građanima, kao što nisu ni prethodne dvije godine. Mislim da organizacija nije dobra - rekao je Hujić. Na pitanje da li bi podržao inicijativu Srba da septembar bude proglašen mjesecom mira i tolerancije i “izbrisani” svi datumi koji podsjećaju na ružnu prošlost, Hujić kaže da prvi put čuje za takvo nešto.

- Ako ta inicijativa postoji, ja je prvi pozdravljam. Nama treba da živimo zajedno. Podržavam proslavu svih datuma koji nas mire, a 14. septembar treba da bude dan slobode za sve, a ne s asocijacijom na dan kada su protjerani Srbi - dodao je Hujić.  

Vojne operacije

Tokom operacija “Sana 95”, “Sloboda-Tigar 94” i “Grmeč 94”, kojima su komandovali ratni komandanti Armije RBiH Atif Dudaković i Hamdija Abdić Tigar, u opštinama Bosanski Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je oko 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela. Nestalo je više od 800 ljudi.

Bosanski Petrovac

10 masovnih grobnica

22 pojedinačne grobnice

Ključ

1 masovna grobnica

62 pojedinačne grobnice

Krupa na Uni

2 masovne grobnice

57 pojedinačnih grobnica

Sanski Most

2 masovne grobnice

57 pojedinačnih grobnica

* Podaci Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje civila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana