Срби у Босанском Петровцу пале свијеће за убијене, Бошњаци славе “слободу”

Милијана Латиновић
Срби у Босанском Петровцу пале свијеће за убијене, Бошњаци славе “слободу”

Босански Петровац - Породице 293 мучки убијених Срба у операцији “Сана 95” упалиће данас свијеће за најмилије у храму Светог Петра и Павла у Босанском Петровцу, гдје ће први пут након рата бити служен парастос за страдале цивиле, док ће само стотинак метара од њих Бошњаци славити дан “ослобођења” града.

Злочиначку операцију која је трајала од 13. септембра до 12. октобра 1995. године предводио је командант Петог корпуса Армије РБиХ Атиф Дудаковић, кога сумњиче за ратне злочине на подручју Петровца, Кључа, Санског Моста и Крупе на Уни. Он је хапшен у априлу ове године, али је пуштен да се брани са слободе, а оптужница још није подигнута. О злочинима над Србима свједочи велики број снимака, а посебно су упечатљиви они на којима Дудаковић наређује да буде спаљено све што је српско. У четири западнокрајишке општине тог септембра убијена су 293 цивила. Најмлађа жртва била је деветогодишња дјевојчица из Санског Моста, док је најстарија жртва била из Босанског Петровца и имала 99 година.

С циљем да отргну од заборава успомену на убијене, први пут након рата данас у 17 часова биће служен централни парастос за све убијене Србе са подручја ових општина. Парастос ће служити свештеници Епархије бихаћко-петровачке, уз благослов епископа Сергија.

Предсједник Скупштине општине Босански Петровац Дејан Прошић истиче да је 14. септембар датум крвљу исписан у историји српског народа ове општине те да не може и не смије никада бити заборављен.

- На овај начин желимо да одамо почаст невино страдалим жртвама и скренемо пажњу на непримјерено обиљежавање такозваног дана ослобођења општине јер су Срби већинско становништво и овај дан за нас је дан сјећања на патњу коју смо преживјели током егзодуса. Бошњаци су ове године најавили славље два дана, што ће сигурно бити искоришћено и у предизборну сврху. Не би ме чудило да Дудаковић и ове године буде њихов гост - рекао је Прошић.

Додао је да се Срби, којих на подручју ове општине има око 4.500, залажу за “брисање” свих датума у септембру који на било који начин подсјећају на тешку прошлост.

- Желимо да септембар буде проглашен мјесецом мира и толеранције. Да бисмо се изборили за то, потребна нам је двотрећинска већина у локалном парламенту. Међутим, одборници из реда Бошњака на то не пристају, већ отворено пружају подршку Дудаковићу - рекао је Прошић.

Члан Удружења историчара РС “Милорад Екмечић” Бошко Бранковић каже да се данас српски народ сјећа својих најмилијих који су невино страдали у ратном вихору само зато јер су били Срби.

- Увјерен сам да ћемо достојанствено обиљежити дан сјећања на страдале и послати поруку свима да српски народ није и никада неће заборавити шта му се десило и да још чекамо правду. Надам се да ове године нећемо доживјети да са прославе такозваног дана ослобођења, као лани, одјекују пјесме које позивају на поновно убијање Срба - рекао је Бранковић и позвао све Петровчане, ма гдје били, да дођу и помоле се за душе страдалника. Он је казао да се Срби у Унско-санском кантону, којем припада и Босански Петровац, без својих представника на кантоналном нивоу веома тешко могу изборити за права, па и укидање прославе 14. септембра.

Начелник Босанског Петровца Златко Хујић каже да је за њега 14. септембар дан слободе за све грађане.

- Удружење које организује прославу није ни позвало мене као начелника да се обратим грађанима, као што нису ни претходне двије године. Мислим да организација није добра - рекао је Хујић. На питање да ли би подржао иницијативу Срба да септембар буде проглашен мјесецом мира и толеранције и “избрисани” сви датуми који подсјећају на ружну прошлост, Хујић каже да први пут чује за такво нешто.

- Ако та иницијатива постоји, ја је први поздрављам. Нама треба да живимо заједно. Подржавам прославу свих датума који нас мире, а 14. септембар треба да буде дан слободе за све, а не с асоцијацијом на дан када су протјерани Срби - додао је Хујић.  

Војне операције

Током операција “Сана 95”, “Слобода-Тигар 94” и “Грмеч 94”, којима су командовали ратни команданти Армије РБиХ Атиф Дудаковић и Хамдија Абдић Тигар, у општинама Босански Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ убијено је око 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села. Нестало је више од 800 људи.

Босански Петровац

10 масовних гробница

22 појединачне гробнице

Кључ

1 масовна гробница

62 појединачне гробнице

Крупа на Уни

2 масовне гробнице

57 појединачних гробница

Сански Мост

2 масовне гробнице

57 појединачних гробница

* Подаци Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење цивила

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана