Специјалци склонили рударе са пруге у Бановићима

klix.ba
Специјалци склонили рударе са пруге у Бановићима

Припадници Специјалне јединице МУП-а ТК деблокирали су жељезничку пругу у Бановићима на којој су се више од сат времена налазили рудари који су од јуче у штрајку.

Након што су их три пута упозорили да се сами склоне с пруге, специјалци су кренули пут пруге с које су склонили све учеснике протеста.

Група бораца изразила је негодовање због оваквог поступка полиције, нагласивши да се они нису борили за овакву државу - у којој полиција показује снагу на радницима који чисто и поштено траже своја права.

Специјалци су направили живи штит између платоа на којем се налазе радници и жељезничке пруге која је сада проходна.

Влада Тузланског кантона на данашњој ванредној сједници задужила је МУП ТК и Управу полиције да што хитније предузму све потребне мјере и радње у складу са законом у циљу осигуравања несметаног рада Рудника мрког угља Бановићи, спречавања настанка даљњих штета у производњи овог привредног субјекта, као и потенцијалних штета у раду термоенергетских објеката на подручју Тузланског кантона, а тиме и угрожавања енергетског система у Федерацији БиХ.

Подсјетимо, група од скоро 200 рудара од јуче је у штрајку. У јаму Омазићи на редовно радно мјесто нису отишли. Од управе Рудника мрког угља у Бановићима траже повећање снижених плата, већи износ топлог оброка и побољшање услова рада у јамама.

Из Управе Рудника су рекли да су протести и штрајк незаконити, као и да се међу рударе упетљала политика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана