Спасавају животе дарујући дио себе

С. Ђ.
Спасавају животе дарујући дио себе

Бањалука - Бити добровољни давалац крви значи сваком дозом спасити људски живот и дати му лијек који се не купује у апотеци, а себе оплеменити и учинити већим човјеком.

Овако су, поводом Међународног дана добровољног давалаштва крви, који се обиљежава 14. јуна, свој позив описали добровољни даваоци крви.

Предсједник бањалучког Удружења добровољних давалаца Ђуро Ожеговић крв дарује од пунољетства, а недавно је дао 60. дозу.

- Добровољни даваоци крви су људи који дарују дио себе, не питајући ко ће га добити - рекао је Ожеговић. Након што је у рату чудом преживио несрећу, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Гацко Мирослав Вуковић Хрго, обећао је себи да ће постати добровољни давалац крви.

- Дајем крв четири пута годишње, а до сад сам даровао 70 доза - нагласио је Вуковић.

Да има и младих спремних да дарују крв, показује примјер двадесетпетогодишњег Милоша Васиљевића из Гацка, који је драгоцјену течност дао 15 пута.

- Први пут сам крв дао као средњошколац, а од тада сам редован учесник хуманитарних акција, што бих савјетовао и својим вршњацима - каже Васиљевић.

Шеф службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину РС Веселка Ћејић је рекла да је стање са залихама задовољавајуће, те да нема дефицита ниједне крвне групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана